fbpx Младите теглят два пъти повече кредити отколкото преди кризата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младите теглят два пъти повече кредити отколкото преди кризата

Младите теглят два пъти повече кредити отколкото преди кризата

Пазарът на ипотечни кредити през февруари можем да определим като типичен за зимните месеци. След еуфорията на празниците и бума на пазаруването, февруари се характеризираше със завръщане към обичайния ритъм на живот и работа. На ипотечния пазар това се отрази в леко понижение на нивата на отпуснатите кредити, но не и в намаляване на интереса към ипотечното кредитиране, сочат данните на КредитЦентър.

Все повече у потребителите се затвърждава убеждението, че не могат да очакват нов драстичен спад в цените на имотите. Хората постепенно започват да осъзнават, че двуцифрените понижения, които наблюдавахме през 2009 г., няма да се повторят. Макар и да не е изключен спад с още няколко процента, и то не при всички имоти, вече говорим за разлики, които са напълно постижими като намаление при преговорите.

Спадът в средните нива на ипотечните кредити, отчетен през февруари, е незначителен спрямо предходния месец и размерът остава над този от декември 2010 г. Понижението през последния месец едва ли би могло да бъде обвързано с някаква трайна тенденция, смятат кредитните консултанти. Колебанието е свързано по-скоро със сезонни фактори, с типичната за зимния период слаба активност, а от друга страна с допълнителна предпазливост на клиентите заради повишаването на някои техни основни разходи.

Инфлацията и нарастването на текущите разходи вероятно са причините, които все още задържат потребителите при вземането на решение за сериозна инвестиция, каквато е покупката на жилище. Поскъпването на храните и горивата, за което непрекъснато се говори в последния месец, ги карат да предприемат по-умерени стъпки, когато става въпрос за голям разход. Затова и предпочитанията при ипотечните кредити са ориентирани към по-ниските ценови нива, съответно по-малки заеми и по-малко задлъжняване към финансиращите институции.

Ако съпоставим данните за предходните години с тези от първите два месеца на тази година, ще забележим, че делът на клиентите до 25 г., които теглят ипотечни кредити, е нараснал значително. За първите месеци на 2011 г. той се движи около и над 13%, което надвишава близо два пъти нивата от преди кризата. Обяснението за това се крие в текущите цени на имотите, подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло. Всичко това дава оптимизъм на младите, че ще могат да изплатят един ипотечен заем в обозрим период, с нормални вноски, които са поносими за месечния им бюджет.

Данните на агенциите за недвижими имоти единодушно показват повишение на интереса към пазара и нарастване на огледите на жилища от началото на годината. Затова и очакванията на консултантите са, че това ще се материализира в сключването на реални сделки през следващите месеци и увеличена активност на пазара на ипотечните кредити.

Прегледът на разпределението на кредитите по възрастови групи сочи, че най-активни са клиентите на възраст между 26 и 35 г. Те са изтеглили близо 58% от ипотечните кредити през февруари. На следващо място след тях са хората на възраст от 36 до 45 г. – 23,1% от кредитополучателите. Особено отчетлива от началото на 2011 г. е тенденцията, която се потвърждава и през февруари – за значителна активност на младото поколение между 18 и 25 г.

Facebook коментари