fbpx Конференцията на сдружение „Дамски форум" дискутира силата на разнообразието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Конференцията на сдружение „Дамски форум" дискутира силата на разнообразието

„България е повишила индекса за равнопоставеност на жените с 10 пункта в последните 15 години“, с тези думи министър-председателят акад. Николай Денков откри конференцията, организирана от Сдружение „Дамски форум“  „Силата на разнообразието: да променим стереотипите“.

„Най-високите нива на промотиране на жените в различните сфери на обществото все още не са постигнати. В България досега сме имали само една жена министър-председател, очакваме скоро да имаме и втората жена министър-председател“, изтъкна акад. Николай Денков. Той посочи, че само в ИТ сектора у нас делът на жените на управленски позиции е или на първо, или сред първите места в Европа. 

Диана Митева подчерта, че до 2025 г. благодарение на разнообразието ще бъдат разкрити 20 млн. нови работни места, а БВП на Европа ще нарасне с 12%

В обръщение към форума председателят на Сдружение „Дамски форум“ Диана Митева подчерта важността на разнообразието и равнопоставеността в обществото. „Очаква се, че до 2025 г. благодарение на разнообразието ще бъдат разкрити 20 млн. нови работни места, а БВП на Европа ще нарасне с 12%“, коментира Диана Митева.

Хелена Дали, еврокомисар по въпросите на равенството

Специален гост на конференцията „Силата на разнообразието: да променим стереотипите“ бе еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. Тя подчерта, че разнообразието и равенството ще отключат пълния потенциал на развитието на обществото по пътя към неговия икономически просперитет. Днес в ЕС 40%  от учените са жени, техният дял в управителните органи е 33%, а в управлението на медиите и стартъпите съответно 16 и 14%. В политиката жените са 25%. Числата сочат, че балансът между половете далеч не е постигнат, а той е крайъгълният камък за овластяване на жените. Част от задачата на ЕС е да работи по директивата за прозрачност в нивото на заплащане, а именно еднакво оценяване, премахване на дискриминацията, равенство и приобщаване.

Към конференцията се присъединиха евродепутатът Сергей Станишев, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева,  изпълнителният директор на European Women on Boards Кристен Андерсон, журналистът Георги Милков, представители на Aurubis, Schwarz IT, Philip Morris International, Dronamics, Coca-cola HBC.

Министър Шалапатова се спря на основните приоритети на министерството на труда и социалната политика при разгръщане на политиките за равенство между половете, като е създадена Стратегия 2030 за работа в пет важни области за постигате на равнопоставеност на пазара на труда и на равни възможности за икономическа независимост, намаляване на разликите в заплащането по пол, борбата с насилието над жените и борбата със стереотипите.

По време на събитието бяха представени реални примери от практиката на компаниите в България, които въвеждат културата на равнопоставеност на корпоративно ниво.

Сдружение „Дамски форум“ си поставя за цел да промени обществените нагласи и стереотипите, като допринася за един по-приобщаващ и развит обществен живот. Така то подкрепя жените в тяхната борба да разкрият пълния си потенциал и да се утвърдят в обществото.

В „Дамски форум“ членуват 125 дами на високи ръководни позиции или предприемачи с устойчив собствен бизнес. Мисията им е да споделят житейски и бизнес опит, да обменят идеи и да работят в посока развитие на обществото, позицията и ролята на жената в него. Председател на Сдружението е Диана Митева, дългогодишен банкер и съосновател на „Дамски форум“.  Тази година Сдружението отбелязва своята 15 годишнина.