fbpx Кредитите за ваканция изпреварват тези за плащането на сметки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кредитите за ваканция изпреварват тези за плащането на сметки

Кредитите за ваканция изпреварват тези за плащането на сметки

Финансирането на ваканции измести плащането на сметки в топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от българите. Броят на молбите за кредити за ваканции отбеляза ръст от близо 300%  в сравнение с периода ноември 2016 г.-април 2017 г. и към момента тези кредити са на 7-о място. Това показва новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ от БНП Париба Лични Финанси, България.

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задълженията и покупка на употребяван автомобил. Тези проекти формират близо 80% от запитванията, получени от финансовата институция в периода май-октомври 2017 г. Сред целите в топ 10 попадат и пари в брой, покупка на обзавеждане, лечение, ремонт на дома, семейни тържества и образование. БНП Париба Лични Финанси, България отпуска до 70 000 лева за такива проекти, а периодът на изплащане е до 96 месеца. Освен това, кредитите са съобразени с възможностите на клиента, което ги прави много удобни за управление. Това е и една от причините компанията да е сред лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас.

Средната стойност на молбите за проектите от топ 3 нарасна с 9%

В новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ беше отчетен ръст от 9% на средната стойност на молбите за трите най-търсени потребителски кредити. Това са ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил.

Например средната сума на молбите за ремонт на дома нарасна с 8% от 5 168 лв. в периода ноември 2016 г.-април 2017 г. до 5 567 лв. през последните 6 месеца. При кредитите за обединяване на задължения се наблюдава ръст от 10%. В периода май-октомври 2017 г. те достигнаха 7 121 лв. докато през ноември 2016 г.-април 2017 г. хората кандидатстваха средно за 6 480 лв. Същата тенденция се наблюдава и при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През последните шест месеца средният размер на молбите достигна 6 071 лв. Това е ръст от 9% в сравнение с периода ноември 2016 г.-април 2017 г. , когато средната сума беше 5 567 лв.

Увеличи се и средният размер на молбите за покупка на обзавеждане. В периода май-октомври 2017 г. той достигна 3 737 лв., докато през ноември 2016 г.-април 2017 г. беше 3 504 лв.

Според експертите на компанията, потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола и обзавеждане се ползват за повишаване на жизнения стандарт. С ускоряването на икономиката, хората стават все по-спокойни по отношение на личните си финанси и кандидатстват за по-големи кредити с по-дълъг срок на изплащане.

В същото време високият интерес към кредитите за обединяване на задължения показва, че все повече българи управляват разумно семейния си бюджет и желаят да оптимизират месечните си плащания. Те се възползват от предимства като покриване на по-стари задължения при по-добри пазарни условия, фиксирана лихва за целия период на кредита, плащане на само една такса за превод и много други.

Друга положителна тенденция е устойчиво ниският дял на необслужваните кредити, което показва, че клиентите се отнасят отговорно към кредитите си и покриват задълженията си навреме. Това е знак, че доходите на хората се увеличават и, че вътрешното потребление расте.

facebook коментари