Кредитните карти са удобен финансов инструмент


Все още битува мнението, че кредитните карти са нещо скъпо, сложно и недостъпно за обикновения човек. Всъщност това съвсем не е така. Всеки може да има кредитна карта, като за да я притежава не е необходимо да бъде богат. Разбира се, колкото по-заможен е човек, толкова по-голям кредит ще може да използва чрез картата си. Според Славка Вълкова, директор на управление “Картови плащания” към Уни Кредит Булбанк, кредитните карти тепърва ще започнат да се използват у нас.

Г-жо Вълкова, как се движи пазарът на кредитни карти у нас?
- Револвиращите кредитни карти започват да се превръщат в изключително търсен продукт и в България. В началото се предлагаха карти от марките Master Card и Visa, но нямаше готовност да се отпускат истински кредити към тях. Тогава те бяха с гаранционен депозит, който трябваше да бъде внасян в банката. От две-три години банките започнаха да издават револвиращи кредитни карти, както за физически лица, така и за бизнес клиенти. При тези карти единственото, което се изисква от клиентите, е да внасят всеки месец минималната погасителна вноска, която обикновено е около 5 % от използваната сума.

Използват ли се като разплащателно средство кредитните карти в България?
- Да, използват се. Хубавото е, че вече има достатъчно голям брой търговски обекти, които приемат разплащания с кредитни карти. Самите търговци търсят банките, за да им инсталират ПОС терминали. В България съществуваше схващането, че кредитната карта е предназначена само за по-заможните хора - това не е така. Всеки, който има постоянни приходи, може да има кредитна карта. Повечето хора получават заплатите си по дебитна карта. Ако имат и кредитна - плащането ще е много по-изгодно, защото не се удържа такса и могат да се възползват от гратисния период. Когато трябват пари в брой, могат да ги теглят от дебитната карта, а когато пазаруват, да използват кредитната - това е оптималният вариант.

Вътрешна или международна кредитна карта?
- От 2010 г. влиза в сила изискването всички кредитни и дебитни карти в Европа да са международни, тъй като ЕС е единна зона и разплащателните средства трябва да са валидни навсякъде. По тази причина ние вече не издаваме местни карти. С международните кредитни карти човек не е нужно да обменя пари, когато е зад граница и възползвайки се от по-добър обменен курс, може да похарчи само толкова, колкото му е необходимо, без да му остават неизползваеми валути в джоба. С тези карти може да се плаща и по интернет. Все повече хора правят поръчки и пазаруват чрез интернет, което е голямо улеснение, стига да имат такава карта.

Каква е вашата прогноза за бъдещето на
кредитните карти в България?

- Оттук нататък се очаква истински бум на кредитните карти, за разлика от дебитните, при които има определено насищане. Започва да се наблюдава интерес у много повече хора, защото те осъзнават, че това е един удобен финансов инструмент, който ще им бъде от полза. Един клиент може да има няколко кредитни карти от различни банки. Конкуренцията между банките ще бъде за това коя карта ще се използва най-често от клиента. Затова и картите имат различни допълнителни характеристики, които да ги различават от останалите. Повечето банки предлагат в добавка и застраховки при пътуване в чужбина, при картите на УниКредит Булбанк има и застраховка при злополука в България.

Facebook comments