fbpx Кулинарни надпревари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кулинарни надпревари

Кулинарни надпревари

Международно жури за първи път ще дава оценки на наши топготвачи, които ще се състезават за Националната кулинарна купа на България 2013. В комисиите присъстват световни звезди от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори ще участват в най-голямото кулинарно шоу на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.

Претендентите за индивидуалната титла ще бъдат преценявани от Гари Филбей, представител на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS), която организира всички международни състезания. Майсторите на пици ще се доказват пред Джовани Менто, президент на Асоциацията на пицарите в Италия, и още двама негови колеги. Отборите ще творят своите шедьоври под погледа на испанеца Оскар Едросо. Хесус Бордунада, също от Испания, ще наблюдава участниците в състезанието „Най-добър млад готвач“, които тази година за първи път ще минат и през изпитанието „Черна кутия“ - да измислят меню от продукти, които ще получат на старта.

Десерт от сирене е предизвикателството за топкулинарите в категория „Готвач на България“. Те ще сътворят вегетарианско предястие и основно блюдо от риба плюс морски, речни и океански продукти. Регламенът в категория „Кулинарен отбор“ предвижда предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа „Черна кутия“, който изисква много фантазия, за да се измисли рецепта с ограничен кръг продукти.

Сладкарите ще подготвят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш. Карвинг декораторите също ще минат през два кръга. В първия трябва да покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци, а във втория ще се преценяват техните технически умения.

Деца ще правят картини от семена в раздела за арт карвинг. Ученици ще се надпреварват за титлите «Най-добър млад готвач», «Най-добър млад хлебар-сладкар», «Най-добър млад сервитьор», «Най-добър млад барман» и «Най-добър карвинг декоратор». Това е част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието, младежта и науката на 19 и 20 април в панаира.
Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на WACS. Целта е да демонстрира талантът на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от Българската асоциация на професионалните готвачи – организатор на конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив.

Националната кулинарна купа 2013 е под патронажа на посолството на Кралство Норвегия у нас. Партньори са Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив. Водещ е Ути Бъчваров.