fbpx На Коледа в Африка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На Коледа в Африка

 

След няколко дни почивка в резервата Нгоро Нгоро в Танзания българската експедицията „През Африка с автомобил“ продължи с пълна сила до крайната дестинация Иглен нос – най-южната точка на континента Африка.
Прекосявайки Танзания, Александър Костадинов и Росен Михайлов се срещат на пътя със слонове, зебри, антилопи, биволи, лъвове и маймуни, много маймуни. Научават и редица нови за тях нещта, като факта, че банановото дърво дава веднъж плодове и после умира, а новото се ражда от корените на старото.

Митничарите посрещат авантюристите, потривайки ръце, като набързо изкопчват от тях 50$ за виза, 30$ за пътна такса и 25 000 квачи за местната община (1$ = 5 000 квачи).

На 21 декември към 13:30 ч. българите влизат в град Ливингстън, наречен на името на първия европеец, зърнал района и водопадите. Александър Костадинов се любува на полет с хеликоптер над водопадите Mosi-oa-Tunya или Виктория, както ги е нарекъл Ливингстън преди 170 години. Световно наследство под защитата на ЮНЕСКО, водападът е считан за може би най- големия в света, без да е най-високият или най-широкият. Поради сезонността в дебита му, големината варира. Най-пълноводен е между февруари и май с пик през април, а с най-малък дебит – през есента.На 23 декември Александър и Росен започват своето приключение в Намибия. Местната валута е намибиски долар, като 8,65 от тях за равни на 1 американски $. Прекосяването на границата става сравнително бързо и безболезнено, като новата държава в маршрута им на пръв поглед изглежда по-прилична и по-подредена. Посрещат Коледа в Свакопмунд. По пътя разбират, че на 18 км от града се намира лобното място на най-големия запазен метеорит на Земята – Хоба. Двамата авантюристи прекарват Коледа на лодка в Атлантическия океан, където се докосват до дивия морски свят. Радват се на компанията на огромни пеликани, тюлени, делфини и много херинга. За жалост Рождество Христово се оказва и последният ден на съвместното партньорство между Александър и Росен. На следващия ден вторият потегля с обратен полет към България, притиснат от неотложни служебни ангажименти.

 
От 26 декември Александър Костадинов сам продължава експедицията. И както повелява съдбата в такива случаи, веднага губи обхват и остава сам сред пустошта със своя Defender. Навигацията му дава противоречиви и заобиколни пътища, а 300-те км макадам, нагънати пътища и пустиня искат своя дан. След два дни мъки и глад на 28 декември авантюристът успява да се сбогува с черните прашни пътища, влизайки в Южна Африка. Какво е да посрещнеш Нова година сам в най-южната точка на континента Африка – Иглен нос ще очакваме разказа от първо лице.