fbpx Лазарица е! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лазарица е!

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Това е християнски празник, който носи името на Свети Лазар, а името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. Бог казва „Лазаре, стани!“, и го съживява, а излиза от гробницата си.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите са пременени в традиционни фолклорни носии и обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.