fbpx Леко съживяване - ръст на наетите офиси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Леко съживяване - ръст на наетите офиси

Пазарът на офиси отбелязва видим ръст през второто тримесечие с 53 592 кв. м наети площи. Общият обем надвишава средните нива за последните 5 години с 33%, като една от причините е натрупването на отложено търсене вследствие на пандемията. Това сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за периода. Преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем заради стремежа на компаниите да консолидират и оптимизират пространствата си. Нетното усвояване достига 26 418 кв. м, отчасти заради завършването на нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях.

„Все още е рано да кажем дали тези цифри са признак за възстановяване на офис пазара или резултат от дългия период на изчакване от страна на компаниите през последните 18 месеца. И в двата случая офисният пазар все още изпитва затруднения да се върне трайно на предкризисните нива.

Високият процент дистанционна работа и все още нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето. От друга страна по-слабата наемна активност води до задържане на новото строителство и предпазливостта на предприемачите не позволява да се натрупат сериозни дисбаланси в търсене и предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на компанията спадът при проектите в строеж през второто тримесечие е осезаем. След завършването на сериозен обем нови площи през последните месеци, към момента в процес на изграждане са едва 212 184 кв. м или с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г. Новите площи с разрешение за ползване са 98 545 кв. м, с които общият обем офиси клас А и Б офис сгради в София достига почти 2.190 млн. кв.м. Сред по-значимите нови проекти през второто тримесечие са Park Lane Office Center, NV Tower и Garitage Park – Building 4 (19 600 кв. м).

Концентрацията на новите площи около главните булеварди и периферни райони доведе до леко повишаване на свободните офиси на тези места, особено при сградите по-нисък клас, допълват от компанията. Общо за София делът на незаетите офиси е 14.3%, покачвайки се от 12.9% в началото на годината.

„Не само у нас, но и на други места в Източна Европа има отслабване на строителната активност вследствие на пониженото търсене. Очаквам това задържане да даде възможност за по-бързо усвояване на новите площи, като поддържа нивата на незаетите пространства и наемите умерени“, допълва Йордан Кръстев.

Офертите за наем на първокласни площи в столицата са около 15 евро/кв. м за централната част на града и 12-14 евро/кв. м за периферията около главните булеварди. Доходността от първокласни активи се понижава до 7.5% през второто тримесечие, което е с 25 пункта по-ниско спрямо началото на 2021 г.