fbpx Лидерите на бъдещето използват технологиите, за да управляват и овладеят промяната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лидерите на бъдещето използват технологиите, за да управляват и овладеят промяната

Оформянето на бъдещето изисква компаниите да се превърнат в господари на промяната, като се придържат към три ключови императива.

На първо място, технологичното лидерство е от ключово значение. Ерата на бързото следване на добрия пример вече приключи – промяната трябва да се случва непрестанно. Лидери на бъдещето ще бъдат тъкмо онези, които поставят технологиите на преден план в своята бизнес стратегия.

На второ място, лидерите не са в очакване на „новото нормално“. Напротив, те преоткриват и изграждат нови реалности, използват различни от познатите нагласи и модели.

Не на последно място, те приемат по-широка отговорност, в качеството си на глобални граждани. В резултат, чрез действията си целенасочено проектират и прилагат технологиите за създаване на позитивно въздействие отвъд границите на компанията, в обществото – за създаване на по-устойчива и приобщаваща реалност. Тези ценности и стремежи залягат и в ДНК-то на Accenture – както на глобално, така и на местно равнище.

Докладът Technology Vision 2021 на технологичният гигант Accenture идентифицира 5 ключови тенденции, които компаниите трябва да следват през следващите три години, за да ускорят и овладеят промяната цялостно, във всички сфери на своя бизнес.

1. Настъпва нова ера на индустриална конкуренция, в която компаниите съпоставят архитектурата на своите ИТ системи. Най-сигурната стратегия за успех е изграждането на неразделна връзка между бизнес тактиките и технологичната стратегия на компанията, което ги прави равнопоставени по важност. 89% от анкетираните бизнес лидери, вярват, че способността на компанията им да генерира по-голяма стойност все повече ще се основава на технологичните възможности, с които разполага тя.

2. Лидерите на бъдещето изграждат интелигентни дигитални близнаци, които обединяват данни и интелигентност за представяне на физическия свят в дигиталното пространство. По този начин, отключват нови възможности за работа, сътрудничество и иновации. 65% от анкетираните очакват значителен ръст на този тип инвестиции до 2024 г.

3. Свидетели сме на демократизация на технологиите – днес възможностите, които те предоставят, са широко достъпни за хора, изпълняващи различни длъжности. Те подпомагат новаторските стратегии на компаниите, които умело боравят с тях. 88% от лидерите, част от проучването на Accenture, смятат, че това е критично условие за способността им да разпалват иновациите вътрешно, сред своите служители.

4. Най-голямата промяна, породена от глобалната криза и Covid-19, е възможността, която получават бизнесите – да пренесат работната среда навън, отвъд физическите рамки на работното място. 81% от анкетираните са на мнение, че тази тенденция ще продължи да се утвърждава в техния бранш.

5.  Многопартийните системи, които включват голям брой оператори, могат да съдействат на бизнеса да придобие по-голяма устойчивост и адаптивност. 90% от лидерите, част от проучването, заявяват, че тъкмо тези системи ще им съдействат за създаването на допълнителна стойност в отношенията със своите партньори.