fbpx Македония предоставя добри условия за бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Македония предоставя добри условия за бизнес

Подценявана заради малкия си за общо европейските стандарти пазар и политическия риск, Македония предоставя добри алтернативи за правене на бизнес, стана ясно по време на работна закуска „Възможности за бизнес в Скопие”, организирана от Американската търговска камара. Най-голямо преимущество имат производствените дружества, които могат да се възползват от наличието на т.нар. „Свободни технологични индустриални зони”, където се ползват редица данъчни и административни облекчения. Основната цел на тяхното съществуване е да се привлекат експортно-ориентирани производства, които не са установени в Македония все още. За регистрация на клон или представителство са нужни два дни, но за да получаване на разрешение за работа, което също е задължително, може да се чака и три месеца.
Минималният капитал за създаване на фирма е 5 000 евро, а стандартната ставка ДДС – 18%, като за някои услуги има и преференциални нива от 5%. Бизнес климатът е добър, страната се гордее с един от най-ниските данъци (корпоративен данък от 10%), но глобите за административни нарушения са в пъти по-високи. Основният риск е политическия, породен от спора с Гърция за името на държавата. Следват го проблемите с бюрокрацията, упреците към съдебната система и опасността да попаднете на нелоялен местен партньор, ако избирате такъв.
Пазарът на недвижими имоти е един от динамично развиващите се сектори. За последните две години недостигът е компенсиран, като само предлагането на офис площи е нараснало с 33 000 кв.м. за 12 месеца, което е увеличило двойно и процентът на незаетите офиси – до 15%.
В Македония оперират 18 банки и 10 спестовни каси. Има 3 основни големи банки, 7 средно големи и 8 малки банки. В Македония работят приблизително 430 компании, като 40% от тях са с чуждестранни капитали. Преобладават капиталите от Словения, Гърция, Франция, Австрия и България. Банковите активи в Македония са за 4,6 милиарда евро. 1% е прогнозният икономически растеж за 2010 г.