fbpx Масови проверки на риба и рибни продукти преди Никулден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Масови проверки на риба и рибни продукти преди Никулден

114 инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще проверяват водоеми, рибно- стопански обекти и търговската мрежа в цялата страна във връзка с Никулден. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията Янчо Янев. Той допълни, че проверките ще се извършват съвместно с инспектори от Българска агенция по безопасност на храните. „Засилените проверки започват от днес и ще продължат до 6 декември включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва ИАРА“, подчерта Янев.

 Той отбеляза, че има значителен спад в нарушенията при незаконния риболов. „От началото на годината до момента инспекторите на ИАРА са извършили 14 700 проверки и са съставили 1190 акта за установяване на административни нарушения, като за предходната година броят на издадените актове е бил 1688. Количеството иззета риба за 2015 г. е 7530 кг., като от тях 2470 са дарени на Социален патронаж –гр. Бургас и различни храмове в страната, 81 кг. са унищожени, а останалото количество риба е върнато във водата. За периода инспекторите са извършвали проверки в 190 язовира, 80 реки и Черно море“ , уточни Янчо Янев.

Той каза още, че традиционно и през тази година най-продаваните видове риба в търговската мрежа са дъговата пъстърва и шаранът. Изпълнителният директор на ИАРА заяви, че се очаква през 2015 г. годишното потребление на риба и рибни продукти от домакинствата да достигне до 6,2 кг.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев заяви, че наличната риба в търговската мрежа е безопасна. „Обект на съвместните проверки на ИАРА и БАБХ по Никулден е и нерегламентираната продажба на риба по пътищата”, каза още д-р Митев.