fbpx Медицински университет – Плевен отбеляза 10 години развитие на роботизираната хирургия в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Медицински университет – Плевен отбеляза 10 години развитие на роботизираната хирургия в България

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) отбеляза 10 години на центъра за роботизирана хирургия в България. „Възприемам въвеждането и развитието на роботизираната хирургия като философия и мисия, която аз и моят екип реализираме в три направления – клинична практика, научноизследователска дейност и обучение“, сподели чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизирана хирургия в страната.

Във връзка с отбелязването на четири важни годишнини, в МУ-Плевен официално бе открита единствената в България експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“. Експозицията е посветена на 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.; 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.; 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев през м. януари 2008 г.; и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

МУ-Плевен e новатор във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия и телемедицината. Като водещ образователен и научноизследователски център, днес висшето училище привлича все повече студенти от страната и чужбина. Младите хора искат да се докоснат до иновациите и високотехнологичните решения, които се въвеждат ежегодно в обучението и клиничната практика. Университетът разполага с две системи за роботизирана хирургия, втората от които е с тренировъчен симулатор за обучение и изследователска дейност.

Към МУ-Плевен функционира уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с най-модерните ендотренажори. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура в сферата на ендоскопската хирургия, с 3Д медицинска маса за виртуални дисекции и 3Д студио за демонстрации на Хирургия на живо. Там студенти, докторанти и специализанти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга.