fbpx Международните стандарти за оценка ще намалят риска на пазара на имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Международните стандарти за оценка ще намалят риска на пазара на имоти

Международните стандарти за оценка на недвижими имоти, както и разминаването между настоящите методи и очакванията на инвеститорите бяха сред ключовите теми на състоялата се днес RICS конференция. Форумът се провежда за първи път в България и е организиран от Forton и Камарата на професионалните оценители

Прилагането на международните стандарти за оценка би намалило риска пред инвеститорите и по този начин би направило България по-атрактивен пазар. Като резултат ще има повече чуждестранни инвеститори и по-голям брой сделки. По думите на водещи експерти в сектора един имот струва толкова, колкото може да донесе като полза на собствениците си.

„От нас зависи да убедим клиентите, че единствено следвайки международни стандарти, каквито са тези на RICS, можем да бъдем обективни. Недвижимият имот е специфичен актив, има поредица от фактори, които трябва да се вземат предвид при оформянето на оценката и всеки от тях има своята тежест. А разминавания се срещат при най-базисните неща – като например формирането на използваемата площ при офис сградите”, коментира Михаела Лашова, Изпълнителен директор на Forton. „Различните подходи могат да доведат до разлика в цената от 20%. При абсолютните стойности на инвестициите в този сектор, това е сериозна сума”, допълва Лашова.

Липсата на единен подход през годините е принудил банките да въведат собствени правила за изготвяне на оценка на недвижим имот. Част от финансиращите институции са избрали да определят тежестта на различните подходи в крайната оценка на имота и така да управляват риска да станат жертва на лоши практики или да получат оценка, която не отразява нито историческите данни, нито реалната пазарна ситуация, а е базирана на информация за разходите и на очакванията за промяна на конюнктурата на пазара, която може и да не дойде.

Сред ключовите отговорности на оценителската дейност е информирането за рисковете, а не толкова заключението за дадена стойност. Оценката на недвижими активи изисква умения и знания, които покриват голям брой специалности – финансови, юридически, инженерни. Към момента оценки се правят от експерти в една или друга област, което често поставя под въпрос приложимостта им.

Според оценители и инвеститори, пазарът има нужда от въвеждане и прилагане на ясни стандарти за оценка, за да намалее рискът, който чуждите инвеститори виждат у нас, и да видим първите сделки с международни компании след кризата и първоначалната еуфория от влизането в ЕС.