fbpx Министерство на земеделието ще подкрeпи производителите на розови насаждения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министерство на земеделието ще подкрeпи производителите на розови насаждения

“Министерство на земеделието ще подкрепя земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, така, че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост.” Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Казанлък, където заедно с министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков взеха  участие в Празника на розата.

“От столетия ние, българите, сме създавали традиции и сме трупали опит в розопроизводството. Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни, а българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар етерични масла”, каза още аграрният министър.

Д-р Иванов припомни, че с оглед предоставяне през 2022 г. на своевременна допълнителна подкрепа в сектор „Земеделие“, Министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. Той допълни, че помощта е одобрена от ЕК на 7 април 2022 г. и ще се предостави за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани, включително и розопроизводителите, чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство, вследствие на последствията от пандемията от COVID-19. Бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лв., като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лв./ха (около 5 млн.лв.). Изплащането на средствата е предвидено до 15 юни 2022 г.     

“Нека отдадем заслуженото уважение към розопроизводителите, които продължават да разнасят славата на неповторимата казанлъшка маслодайна роза по целия свят”, каза в заключение министър Иванов.

По време на посещението си, д-р Иванов се срещна и с розопроизводители. На срещата те поставиха проблемите, пред които са изправени, като специално внимание се обърна на работата на Института по розата и етерично маслените култури в община Казанлък. Аграрният министър пое ангажимент работата на института да се подобри.

Сред обсъжданите теми бяха и Закона за маслодайната роза, както и Закон за браншовите организации.

Министър Иванов увери розопроизводителите, че аграрното ведомство ще продължи прекия диалог и работа с тях.