fbpx Министър Ангелов: България ще се справи с тази трета вълна на коронавируса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Ангелов: България ще се справи с тази трета вълна на коронавируса

етикети

„Всички лечебни заведения в страната, третата вълна не прилича по нищо на втората вълна, почти цели фамилии и семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Искам да честитя празника и на тези семейства, които са в лечебните заведения, и да им кажа, че ще направим всичко онова, което е по нашите сили да се преборим за тяхното здраве“, това каза днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена“, каза още министърът. 

 „Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле“.

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети. 14-дневната заболеямост е 661 на 100 000, което ни отрежда 6-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 2-ро на Балканския полуостров.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни нарежда на 4-то място в ЕС и 1-во място на Балканския полуостров.

Продължава да е с най-висока заболеямост – Бургас, Силистра, София, Враца, Плевен.

С най-ниска са Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.