fbpx Ситуацията в Украйна може да е с плюс за ваканционните имоти у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ситуацията в Украйна може да е с плюс за ваканционните имоти у нас

Според експерти ситуацията в Украйна би могла да се отрази и позитивно на българския пазар на ваканционни жилища, чиито основни клиенти са руснаците, стига да не започне военен конфликт.

„През последните месеци рублата се обезценява. За руските граждани, чиито спестявания са в местна валута, това е неприемливо и те търсят възможност да „спасят” парите си, като ги вложат изгодно. Ваканционен имот в България е чудесна възможност,”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life. „Задълбочаване на конфликта в Украйна обаче има своите негативни последици. Руските граждани следят с притеснение решенията на ЕС, особено що се отнася до предложенията да се спре издаването на визи за тях. През последната седмица дори наблюдаваме отчетлива тенденция на изчакване и забавяне на сделките от тяхна страна. Причините за това биха могли да са различни, но ние подозираме, че се коренят именно в опасенията на руснаците от санкции на ЕС. Икономиката ни би могла да пострада сериозно от подобен ход на събитията. Затова е важно страната ни да поддържа своята умерена позиция спрямо конфликта да запази отношенията си в международен план с всички страни”, допълва Петров.

По думите му, ако Европейският съюз и НАТО наложат санкции на Русия, България е длъжна да се съобрази с тях като пълноправен член. Надеждата на бизнеса е, че до подобно развитие на практика няма да се стигне, затова към момента най-важни са сигналите, които политиците ни подават.

Според данните на Green Life руските клиенти са определящи за българския пазар на ваканционни имоти, до голяма степен и за туризма. През последната година е имало и нова тенденция на българския пазар на ваканционни имоти. Все повече руски туристи, купувачи на такива жилища на българското Черноморие, търсят опции за развиване на бизнес у нас. Пазарът на имоти тип „втори дом” през цялата 2013 година бе белязан от стремежа на руските граждани да намерят опция за постоянно пребиваване в България. Тази тенденция по естествен начин породи и опитите на руснаците да започнат бизнес в страната ни.