fbpx Младежите нямат достатъчна технологична подготовка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младежите нямат достатъчна технологична подготовка

етикети

Samsung изрази загрижеността си по отношение на липсата на умения, пред която се изправя европейският бизнес с технологии, и обеща да инвестира в обучение на млади хора при откриването на Samsung Forum в Малага, Испания тази седмица.

Съни Лий, президент на Samsung Europe, заяви: „Към този момент една четвърт от всички млади хора на възраст между 16 и 24 г. в Европа са безработни – това прави около шест милиона младежи, които не получават обучението, опита, независимостта и увереността, които биха придобили чрез продуктивна работа. Според изчисления на Европейската комисия към 2015 г. може да има около 900 хиляди свободни работни места за професионалисти в сферата на информационните и комуникационни технологии. Очевидно е, че имаме разминаване между реалността и начина, по който младежите биват подготвяни за модерни работни места, в които движещи са технологиите. Ето затова ние от Samsung сме твърдо решени да работим в тази насока.”

Дигиталната образователна програма на Samsung стартира през 2013 със „смарт класни стаи“ за ученици на възраст 6-16 г. в по-бедни райони на континента и с професионално обучение в „технологични институти“ за младежи на възраст 16-24 г. До края на 2014 г. програмата ще достигне до 45 197 ученици и до над 9 832 студенти. До края на 2019 г. нашите прогнози показват, че повече от 400 000 младежи ще са се възползвали директно от дигиталната образователна програма на Samsung.

Смарт класните стаи

През 2013 г. Samsung започна да организира смарт класни стаи в начални и средни училища във всяка държава-членка на ЕС. Програмата за смарт класни стаи предоставя на учениците и преподавателите нови възможности за обучение чрез модерни мобилни технологии и им предлага придобиване на важни умения за дигиталната икономика, напр. кодиране. Програмата се фокусира главно върху училища в по-бедни райони.

Samsung Tech Institutes

Samsung Tech Institutes са регионални обучителни центрове, подпомагани или създадени от Samsung, които предоставят професионално обучение с цел увеличаване шансовете за заетост в райони с голяма безработица и насърчаване на предприемачеството. Проектите са дългосрочни, а първият им етап е 2013 – 2015 г.

Декларацията от Давос

На 24 януари 2014 г. Samsung се присъедини към декларацията на председателя на Европейския съюз Жозе Мануел Барозо, ангажирайки се да предостави повече и по-добри възможности за обучение, да си сътрудничи с другите участници с цел модернизиране на системите на образование и обучение, да привлече вниманието към сферата на информационните и комуникационни технологии и да популяризира международно признати акредитиви.