fbpx Младите се въздържат от търсене на кредитиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младите се въздържат от търсене на кредитиране

Младите се въздържат от търсене на кредитиране

Около 60% от исканите кредити през февруари са за обединяване на няколко по-малки кредита и погасяване на натрупани задължения, отчитат онлайн консултантите на www.creditpoint.bg
Младите хора между 18 и 25 години са единствените, които на този етап показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължения.
Засега консултантите наблюдава само определени тенденции – по-възрастните кредитополучатели не демонстрират притеснения по отношение на финансовата си стабилност и приключват сделките си за покупка на имот с кредит. Най-младите обаче не разполагат с достатъчно спестявания, защото са в началото на кариерното си развитие. Поради това последните политически събития ги накараха да застанат в изчаквателна позиция. Причина за това е и сравнително високите нива на безработица в момента.

Излъчването на силен служебен кабинет, който да организира провеждането на избори в нормална обстановка, както и бързото сформиране на правителство с ясна политика, която да бъде подкрепена от широк кръг избиратели, може бързо да възстанови доверието на потребителите и да върне по-позитивните настроения на пазара, коментират от консултантския портал.

Ипотечният пазар през февруари остава в рамките на нормалното за началото на годината. Месецът бе по-слабо активен с малко нови промоционални предложения от финансовите институции и почти изравнени предпочитания към двете основни валути – лева и евро.

В същото време онлайн консултантите отчитат сериозен ръст на консултациите за потребителски кредити с цел рефинансиране на няколко различни кредита, задължения по кредитни карти или бързи кредити и изчистване на натруапни задължения през зимните месеци. От всеки десет запитвания за потребителски кредит шест са с такава цел. Притеснителното е, че 1/3 от тях вече са натрупали повече задължения, отколкото месечните им доходи позволяват, а някои вече имат и просрочия по част от кредитите си. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовите си затруднения. Консултантите съветват да се търсят варианти за справяне с натрупаните дългове преди да се спре обслужването на някое от задълженията, както и да не се трупат нови задължения при положение, че вече е трудно да се обслужват текущите.

В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е 31 561 евро. Съотношението между европейска и българска валута през февруари е 52 на 48 в полза на еврото.

Facebook коментари