fbpx Строители предлагат 6% доходност при ваканционните имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Строители предлагат 6% доходност при ваканционните имоти

 

В последните няколко години, пазара на ваканционни имоти в България изпитва затруднения, след като масовият купувач от Русия се отдръпна. Крупните инвеститори замразиха проектите си, увеличи се предлагането на вторичния пазар, в резултат на което цените леко върнаха назад. Но колкото и мрачна да изглежда картинката, тя си има и светла страна, вече все по-голяма част от инвеститорите предлагат имоти с инвестиционна цел – такива, с гарантиран доход от 6-7 % на годишна база.

Пo данни на Arco Real Estate, 90% от запитванията, които са постъпили от началото на сезона, са за ниско бюджетни имоти - до 30 000 € и основно за апартаменти с една спалня, които се предлагат предимно на вторичния пазар.

Ако за мнозина българи, инвестицията във ваканционен имот е все още непозната територия, то за други това е една чудесна възможност за вложение. Според данни от строители, броят на родните купувачи се е увеличил значително. Голяма роля за това играят банките, които свалиха лихвения процент на депозитите, като при повечето от тях той е под 1%.

В същото време интересът на чужденците към покупка на имоти с инвестиционна цел у нас се е удвоил от края на 2016 г. и продължава да расте и през първото полугодие 2017 г.

Инвестицията в собствен ваканционен имот предлага перфектен баланс между пасивни приходи и капиталова печалба в ситуация на изключително ниски лихви по депозитите и евтини кредити.

Индикациите за увеличаване интереса на чуждестранните туристите към България, като лятна дестинация, са още една причина, за интереса на българите да инвестират в недвижим имот по Черноморието, с цел отдаване под наем.

Много от строителните компании, гарантират доход в размер на 6-7 % (някой до 10%) за 2-3 години. След този период, инвеститорите предлагат управление на имота, като обещават получаването на същия или по-голям процент възвращаемост, в зависимост от условията на договора. Някои външни фирми предлагат управление на имоти срещу процент от доходността.

Според прогнозите на специалистите, предлагането на ваканционни имоти ще продължи да бъде по-голямо от търсенето, като традиционно водещ за страната ще остане пазарът на жилищни имоти. Поради продължаващата икономическа криза в Русия и наложените санкции от ЕС, и през 2017 г. руските туристи няма да са основния двигател на пазара на ваканционни имоти у нас. Той ще се движи от другите чуждестранни туристи, и във все по-голяма степен от българи.