fbpx Брандът. Най-важният бранд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Брандът. Най-важният бранд

Какво ли пък е „бранд“?. Най-лесното определение е на моя добър приятел и без съмнения най-известният жив световен PR гуру Пол Холмс: бранд е това, което хората говорят за теб, когато не си в стаята.

Свикнахме с тази дума, но главно като си купуваме хладилник, дреха, телефон или часовник… Непременно да са „маркови“!

И в цялата тази суматоха не се замисляме за най-важният от всички брандове, от който зависи всичко. И това е брандът „България“. Изминаха 30 години, през които вече светът знае все пак къде се намираме, в общи линии е наясно, че имаме море, относително евтин алкохол и все по-малко забрани в курортите ни. Накратко – за България се знае неимоверно повече, отколкото през годините, в които тя беше напълно затворена държава и през последните години за това неимоверно много помогнаха онлайн медиите и лесната комуникация на хора и институции.

Но нямаме и много неща. Най-важното – добър слоган, добри и ясни послания, последователност в използването им, лесно запомнящо се лого и всички тези елементи, които оформят „физиономията“ на една дестинация, нейният характер и разпознаваемост. Без тях няма как да създадем успешен бранд. И няма как да разберем какво хората говорят за нас, когато не сме „в стаята“.