fbpx Low cost, така ли…? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Low cost, така ли…?

Свикнахме с тази чуждица напоследък и като че ли в български език тя придоби друго значение.

Low cost. По принцип – означава „евтино“, то е ясно. Но сега все повече го възприемаме като „изгодно“ и дори… „модерно“. Вярно е, че авиоиндустрията първа въведе този термин, но пък той лесно се разпростря върху много други бизнеси и без съмненията доста помогна за това.

Стана дори нещо нормално и обикновено милионери и президенти да летят с low cost авиокомпании, а те самите станаха едни от най-бързо развиващите си и заеха територии от доста силни брандове в индустрията. И веднага ще ви кажа – цената в този случай играе роля, но не е най-важното със сигурност. Поне за бизнеса. Защото веднага заменям думата „евтино“ с „прагматично“. А защо не и с „разумно“? Ако от София до Виена, например, можеш да летиш за 1000 евро, но можеш да го направиш и за 25 евро, то дори е въпрос на чест и добро възпитание да избереш второто.

И когато сравним не само цените, но и логиката, на която работят авиокомпании, фирми за доставка, за електроника, хотели и кой ли не още, веднага си казваме - значи можело!

И за всичко това е „виновен“ единствено и само един факт, на който винаги трябва да се прекланяме – свободния пазар и свободната конкуренция. Ами тогава – поклон!