fbpx Стабилизиране и баланс на пазара на труда в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стабилизиране и баланс на пазара на труда в България

Стабилизиране и баланс на пазара на труда в България

Стабилизиране - това е най-точната дума, с която могат да се обобщят резултатите от 8-то световно проучване на международната консултантска компания Антал Интернешънал, официално избрана за най-добрата агенция за подбор на персонал за 2010 година в световен мащаб. Поредният ‘Global Snapshot’ на Антал за тенденциите в наемането и освобождаването на управленски персонал добива все по-големи мащаби. Осмото издание обхваща 14 465 компании в 47 държави в цял свят, чиито мениджъри ни дават само четири, но достатъчно показателни отговора: наемат ли управленски кадри през първото тримесечие на 2011, ще наемат ли след 3 месеца, освобождават ли управленски кадри сега и ще го правят ли след три месеца.

Завидният оптимизъм на повече от половината компании в България, твърдящи, че ще наемат мениджъри през зимата на 2010 г, за съжаление, не е оправдан според новите резултати. От очакваните 51,6 % фирми търсещи нови управленци отбелязваме 45%, реализирали наистина това намерение в началото на 2011. Може би и затова сме по-умерени в очакванията си за пролетта на 2011 – 49% от фирмите планират да наемат нови мениджъри. Бавно, но стабилно компаниите управляват човешкия си потенциал, като фокусират усилията си през този период върху задържането на добрите си служители, избягвайки текучеството.

Предвижданите съкращения за зимата от 15,8% се оказват 21% за същия период според новото ни проучване, когато вече са ‘свършен факт’. Добрата новина обаче е, че този процент се очаква да се запази и за пролетта на 2011 – без излишен оптимизъм и големи очаквания. В това отношение България е единствената държава планираща да поддържа еднакви нива на освобождаване на персонала в Източна Европа, което би се оказало значително предизвикателство за управленския състав и специалистите по човешки ресурси в организациите.

Чехия, Румъния, Унгария, Словакия и Турция очакват повече съкращения през пролетта на 2011, а Хърватия, Полша, Русия, Сърбия и Украйна се надяват да не пристъпват към намаляване на управленския си екип през пролетта в сравнение със зимните месеци. Чехия, Украйна и Русия в същото време, обаче, очакват още по-висока активност в наемането на управленски персонал през второто тримесечие на 2011 и отбелязват най-високите стойности за Източна Европа от над 70%. Само 30% от унгарските компании наемат управленски персонал, но и едва 6% от тях освобождават такъв. Търсенето на кадри в Унгария се очаква слабо да намалее, а освобождаването на такива - значително да се увеличи с 10%. В противовес на България, северната ни съседка Румъния може да се похвали с 15% от компаниите си, освобождаващи управленски кадри, което е точно половината от песимистичните й очаквания за началото на 2011.

В глобален аспект, бързо се възстановява Америка, отбелязваща най-високо ниво на наемане на управленски персонал в сравнение с останалите континенти – 70%. Западна Европа все още се възстановява от кризата със само 38% от компаниите търсещи нови управленски таланти. Люксембург несъмнено е изгряващата звезда на стария континент с 86% от фирмите наемащи нови мениджъри.

България се подрежда наравно с Арабските Емирства с 46% от фирмите търсещи нови кадри, като зад нас остават Ирландия и Германия, Холандия и Испания. Най-голяма активност в началото на 2011 година отбелязват секторите ‘социални медии’, здравеопазване, продажби и финансовите услуги. Учудващо, но комуникациите, юридическите услуги и фармацията отбелязват най-ниски стойности в наемането на управленски персонал, като медицинския сектор, обаче, очаква значителен ръст в наемането през пролетта. Същия ръст се очаква в модния сектор – луксозни стоки, възобновяемите източници и автомобилната индустрия. В световен мащаб наемането на управленски персонал е намаляло със 7% за последното тримесечие, но същия процент компании са се въздържали от освобождаване на кадри, което говори за балансиране на пазара на труда.

Стабилизираните пазари, обективните мениджъри-респонденти или просто ‘стъпването на земята’ след бурното оповестяване на края на кризата през зимата на 2010 – това са причините за по-умерените очаквания на българските управленци през 2011 година. Плановете не винаги биват реализирани, но когато целите са постижими, измерими и правилно позиционирани във времето, това несъмнено спомага за обосноваността и достоверността на бизнес прогнозите през този динамичен период.
 

 

Facebook коментари