fbpx Може би ще поскъпнат и колбасите заради фуражите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Може би ще поскъпнат и колбасите заради фуражите

 Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на първия земеделски бизнес форум в хотел „Хилтън”. Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи. Сериозно поскъпване на продуктите не може да има, защото потребелението е свито и едва ли хората могат да поемат по-високи цени, допълни министърът.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, обяви че при ръст от 30 % на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%. Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.
Министърът е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на суровините.
По отношение на цената на хляба министър Найденов коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10% и вече е 319 долара за тон.