fbpx Накъде върви дигиталният маркетинг? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Накъде върви дигиталният маркетинг?

Накъде върви дигиталният маркетинг?

Онлайн маркетинга набира все по-голяма скорост. Представихме ви тенденциите, които чертаят бъдещето (www.tbmagazine.net/video/tendencii-na-digatlniya-marketnig-osnovata-e-dumata-didzhital.html). Ето кои са следващите опорни точки в дигиталното пространство.

1. Видео

Видеото изгражда аудио-визуална връзка с потребителя и съпреживяване с бранда, и бележи значителен ръст в маркетинг бюджетите на големите брандове. По данни на IAB Europe и HIS заема близо 10% от онлайн дисплей рекламата. В по-долната графика се вижда делът на видео рекламата от онлайн дисплей рекламата.

Източник: IAB Europe / IHS

Тенденцията е двуцифрен ръст във видео рекламата и за България и нарастване на относителния и дял в об]ите бюджети по данни на AdEx’2013 на IAB България.


2. RTB (Real Time Bidding) набира скорост

Технологиите за гео-таргетиране, мобилността и социалните медии предоставят възможността за таргетиране на клиентите чрез инициативи и купони на мястото на продажбата, помагайки да се ускори цикъла за покупка. Също така те помагат и за поддържане на обратната връзка с клиентите и за откриване на тенденцията. Ще виждаме все повече рекламодатели да се възползват от медиа закупуване в реално време. Разбира се, има още неясноти относно доколко потребителите биха споделяли лични данни, като например за местонахождението си. Съдейки от опита си в България, бих казала,че повечето потребители не се замислят достатъчно, чеквайки се например във FourSquare. Напротив, с гордост показват къде са в момента.

RTB представлява нов метод за звтоматизирано закупуване на дисплей реклама. Чрез RTB рекламното пространство на пъблишърите се продава на рекламодателите, които пердлагат най-висока цена. Самото запупуване се реализира посредством система за закупуване на импресии, която интегрира Demand-Side Platforms (DSP), Supply-Side Platforms (SSP) и Data Management Platforms (DMP). Системите на Yahoo и Google са пример за RTB системи.

3. QR кодовете са реалност

През последните години QR кoдовете (Quick Response Codes) масово се използват от различните видове индустрии, малко от тях все още използват техните пълни възможности. Много често те изпращат потребителите към тяхната заглвана страница на уеб сайта им вместо директно към лендинг страницата с информацията, която търсят в този момент. Прекрасен пример за добра практика, е гигантът супермаркети Tesco, който създаде виртуални киоски в метро-станциите на Корея и Великобритания, които предоставят на потребителите възможността за закупуване на необходимите стоки чрез сканиране на QR кода от снимки на реалните продукти и доставка на поръчката до техния дом, офис.
Вижте видеото, което дава нагледен пример - www.youtube.com/watch

 

Facebook коментари