fbpx Отрицателните коментари може да са положителни за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Отрицателните коментари може да са положителни за бизнеса

Коментарите под статиите вече са част от онлайн комуникацията на съвременното общество. Когато обаче касаят бизнеса ни, коментарите може да са нож с две остриета. Няма човек, който да не се засегне, когато някой говори лошо за него – независимо от какво е породен този негативизъм.

Много често заради някаква лична неудовлетвореност. Вярно, че няколко лоши коментара за нашият продукт, няма да унищожат бизнеса ни, но пък шепа нещастни клиенти, които за нещо са ни ядосани, могат да подемат сериозна кампания, просто заради спорта. Затова за бизнеса е много важно да има добра онлайн стратегия, която въпреки облачното време понякога да го тегли нагоре. Всъщност отрицателните мнения могат да бъдат и положителен сигнал за бизнеса ни. Звучи налудничаво, нали?

Ето и няколко причини, заради които отрицателните отзиви са положителни за бизнеса

1. Ще ви дадат легитимност

Какво бихте си помислили, при проверка за старта на нов бизнес и видите само „петзвездни“ коментари? Ще решите, че мнения са фалшиви или платени или написани от самата фирма. Никой не вярва на бизнес, при който се замисля, че е "прекалено хубаво, за да е истина", защото знаем, че всички сме хора. А хората грешат. Простият факт е, че ние бихме се доверили на дадена фирма повече, ако за нея има поне някои негативни мнения, защото така виждаме двете страни на монетата.

Чрез тези мнения можем да видим проблемните точки в услугата или продукта, който предлагаме и по-лесно да ги премахнем

2. Идентифицират/поправят слабите места

Както казахме по-горе, потребителите търсят негативните отзиви за идентифицират слабите точки на един продукт или услуга. Тази потребителска информация е изключително ценна и по-точно от всякакви отчети и обяснения на мениджърите на отдели може да ви каже какво трябва да поправяте.

Отрицателните мнения помагат на вашия бизнес да се подобри, като ви показват областите, в които е нужно подобрение. Вместо да се страхувате тези видове мнения, ги приемете като нефилтриран поглед към вашия бизнес. Вместо да се страхувате от тези коментари, благодарете на хората, които са ги пуснали.

3.Можете да покажете уменията си за обслужване на клиенти

Да, точно така! Току-що казахме, че трябва да благодарите на вашите клиенти, които отделят време, за да ви покажат къде трябва да подобрите действията във вашия бизнес. Това е ценна информация! Но освен всичко, те ви дават шанс да покажете уменията си за обслужване на клиенти, а зяпачите ще видят колко сте отговорни. Ако се справите със ситуацията с чувство за хумор и зрялост, то значи сте уверени в това, което предлагате и потребителите ще вярват във вашия бизнес.

4. Дайте шанс на армията да реагира

Ако някой е оставил отрицателно мнение за вашия бизнес, което смятате, че е несправедливо или незаслужено, покажете го на някои от най-големите си поддръжници и ги попитайте какво мислят те. Ако те сметнат, че имат основания негативните мнения, поискайте съвет как да реагирате? Но ако не са съгласни, те могат да постигнат рекорд в коментарите за вашата защита. Те всъщност ще бъдат вашата армия на подкрепа за вашата марка.

Потребителите са страстни хора и много чувствителни, когато някой „настъпва“ техния продукт или „тяхното“ кафене. Ще впрегнат всякакви сили за да се борят за вас!