fbpx Маркетингови комуникации на парфюми и козметика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Маркетингови комуникации на парфюми и козметика

Без съмнение това е един от най-проспериращите части от маркетинга. Той включва всичко, свързано с красотата - парфюми, козметика, дрехи, бельо, аксесоари, пластична хирургия и т.н. Милиарди долари се въртят в индустрията и няма и най-малък знак, че бюджетите им намаляват. Естествено тази част от маркетинга е свързана най-вече с женските потребителски групи. Причините за това са поне три:

  • Голяма част от жените пазаруват с огромно удоволствие (за разлика от мъжете).
  • Дамите в повече от случаите са финансовите "министри" в семейството (т.е. те вземат решения за покупки.);
  • Жените дават мило и драго, за да изглеждат красиви.


Доказателствата за това са безбройни, но вероятно едно от най-типичните е от края на Втората световна война. Когато съветските войски наближават границите на Третия райх, Хитлер заповядва тотална война. Цялата икономика започва да работи само и единствено за армията. По тази причина от списъка на продуктите отпада къдринът. Носят се слухове, че Ева Браун (любовницата на Хитлер) вдигнала скандал на могъщата си половинка, когато разбрала за това.
Империята пропада, руснаците всеки момент ще превземат Германия, но това не е толкова важно за тази типична жена. По-важно е да изглежда красива, а за това косата трябва да се накъдри. Без много шум артикулът е върнат обратно в списъка. Германия е унищожена, но немкините са накъдрени.

Рекламни апели за красотата

Апелът е мотивът, който ни кара да се "влюбим" в маркетингово комуникираната ни стока. Именно теорията за маркетинговите
апели изразявани чрез реклама, пиар, стимулиране на продажбите, корпоративна архитектура, поставяне на продукта и др., е сърцевината на тези общувания.
Основната задача на комуникаторите-рекламисти, пиармени и т.н. е да намерят верния нюанс на най-точния апел за съответните потребителски групи. След това лесно можем да "облечем" този апел в дрехите на различните комуникативни стратегии и тактики.
Най-важният апел - архетиповият, в който са съсредоточени психологическата и комуникативната сила на световните маркетингови комуникации, е този за мощта. Тя не означава единствено физическа или интелектуална сила. Мощта е и физическа красота, чрез която хубавиците правят с мъжете, каквото си пожелаят. Всичко това се вижда, ако анализираме внимателно различните общувания, в това число и рекламите на продуктите за красота.
Знаци и комуникативни стратегии за женска красота
За да ги открием и подредим, трябва да опишем основните опозиции. Някои от най-важните са:

  • Имагинерен - реален свят;
  • Невинност - еротична опасност (ангелски момичета - фатални жени);
  • Англосаксонки и западноевропейки - представителки на други култури (екзотични);
  • Интериори - екстериори.

За контакти:
тел.: 02/ 847 96 41, 0899 165 978
e-mail:christokaftandjiev@yahoo.com
www.fnpp.uni-sofia.bg/kaftandjiev/index.html