fbpx Обучението по дигитален маркетинг - едно от добрите решения за фирмата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обучението по дигитален маркетинг - едно от добрите решения за фирмата

Едва ли има нещо по-динамично в нашия свят от дигиталния маркетинг. А това поражда множество предизвикателства, които за щастие могат да бъдат намалени чрез съвместни обучения по дигитален маркетинг на мениджмънта, на търговските и маркетинг екипите. А защо не - да скалирате маркетинга на фирмата на ново ниво от канал, делегиран на маркетинг екипите. Опитът ми като корпоративен обучител, провел десетки обучения заедно с екипа ми, го потвърждава.

Темата е особено актуална с развитието на вътрешните екипи по дигитален маркетинг - все повече компании назначават или насочват маркетинг екипите си в посока дигитален маркетинг. Но нерядко тези специалисти, включително и заради недостиг на специалисти на пазара, са тясно фокусирани върху конкретен канал или създаването на конкретно съдържание.

Маркетингът в днешната дигитална ера ни дава всички предимства на маркетинга, които преди беше скъпо, трудно и времеемко да имаме. Сред тях са:

 • Следене на практиките и инициативите на конкуренцията
 • Следене на нуждите на потребителите
 • Тестване на нови сегменти и нови продукти и услуги
 • Улеснени заявки и продажби
 • Развитие на лоялност и т.н.

В тази статия на Маркетинг колонката можете да намерите основните области, за които дигиталният маркетинг е приложим в днешната дигитална ера - на база на опита ми с над 250 български и международни компании, от стартъпи до мултинационални компании, като част от управленския екип, или в ролята на управляващ съдружник в дигитална агенция.

Дигиталният маркетинг - като слонът от баснята с мъдреците

Сигурно сте виждали визуализацията на баснята за слепите мъдреци, които не знаели какво е слон. И всеки описвал каквото докосва - хобот, крак, бивна, … Така е и с дигиталния маркетинг - той е нещо, което всеки от нас изживява всеки ден.

Всеки вижда нещата, които разбира, които са му интересни, и които мисли, че ще го направят успешен. Едни виждат потенциал, други - проблем. Едни се ентусиазират да коментират постове в социалните мрежи, други - да казват, че рекламата явно не е правилно таргетирана щом те или техни познати я виждат.

А това води до ситуацията, че често се пропуска, че дигиталният маркетинг е част от цялостния маркетинг на фирмата като координирано усилие - всички имат една посока, едно разбиране, ползват едни и същи термини, знаят кое кога и как е постижимо.

За какво помагат обученията на топ мениджмънт, търговски и маркетинг екипи

Дали да стигнете до Бургас за 3.5 часа е добре? Зависи.

От гледната точка за целта. От риска, който искате да поемете. От колата, която ще ползвате. От пътната обстановка.

Така и в дигиталния маркетинг - зависи, но когато всички знаете какво да гледате, това помага да сте успешни. Като всички имате една визия къде искате да стигнете, познавате подходите, знаете ключовите показатели и добрите практики. След което всеки се фокусира в това, в което е добър, а заедно - управител, търговски екип, маркетинг екип - скалирате маркетинга на компанията.

В тази статия в блога на Xplora можете да откриете детайлно как обученията на търговци и маркетинг екип ръка за ръка подобряват планирате, пускането на пазара, получаването на обратна връзка и скалирането на успешните практики.

Какво можете да покриете в обученията

Моят съвет е да покриете задължително следните теми, които често са модули в обученията, които водя с екипа ми:

 • Дигитално поведение на потребителите
 • Модели за планиране на дигиталния маркетинг
 • Контент маркетинг
 • Собствени дигитални активи на компанията
 • Потребителска пътека
 • Социални мрежи
 • Google екосистема
 • Други релевантни канали като имейл маркетинг, премиум медии и т.н.
 • Реклама в отделните екосистеми
 • Показатели - макро и микро цели, анализ, тестване, скалиране

Вътрешно или външно обучение

Можете да изберете маркетинг екипът да проведе обучението по дигитален маркетинг, но опитът ми вече над 20 години показва, че когато вътрешен екип води обучението - всеки трябва да се представи като успешен и да се грижи за статуса си в организацията, всички знаят темите табу, всички смятат, че конкурентите не правят правилните неща и т.н. Ако нямате тези притеснения - завиждам ви, значи сте готови да провеждате, а вероятно и провеждате, много и то полезни вътрешни обучения.

Ако ползвате външна компания или обучител - те ще ви дадат добрите практики, без да са обременени от нещата по-горе. Най-вероятно ще покрият както как функционира дигиталния маркетинг като екосистема от сигнали и алгоритми, така и добрите практики. Съветвам ви винаги да включвате и workshop след всяка конкретна тема, за да може всички екипи да “пипнат” концепцията и да помислят как е приложима за тях. В идеалния случаи - ще имате и задание към екипите, което те заедно могат да направят и да получат конкретна обратна връзка.