Календарът - сдържана, но упорита реклама

Календарът - сдържана, но упорита реклама

Вече всяка уважаваща себе си фирма отделя средства за коледни подаръци на своите клиенти и партньори. Така благодарим на онези, които са ни подкрепяли и им напомняме дискретно за себе си. Календарът е един от най-полезните бизнес-подаръци. Поставено на календар вашето фирмено послание е пред очите на клиентите ви минимум осем часа през около 300 дни в годината. Кой друг рекламен носител може да се похвали с такова постоянно и полезно присъствие, при това за минимум средства?

Производството на календари по света се дели на две големи групи издателски и финансирани

Специализирани издателства всяка есен публикуват каталози с около 300-400 заглавия, произведени в стотици тиражи. Календарите се продават като книгите - на големи търговски вериги, които ги предлагат на дребно. Една домакиня влиза в супермаркета, избира си календар с цветя, коне, котки или репродукции на Хуан Миро, например. И без да се замисля плаща 15, 30, 50 евро за бройка. Тези календари са произведени с перфектно качество, но тематиката им малко или повече е съобразена с масовия вкус. Естествено, издателствата разчитат и на фирмите, които купуват издания с фирмени надписи. По-интересни са специално финансираните календари, защото именно те създават високото качество в този бизнес.
В Щутгарт вече 55 години се провежда Световно изложение със състезателен характер - нещо като годишни "Оскари" за календарна продукция. Когато се раздават наградите, на сцената излиза творчески екип в определена последователност: авторът на идеята, представителят на фирмата-клиент, организаторът (режисьорът) на всички дейности, фотографът, дизайнерът, печатарят. Залата е пълна с професионалисти, които дозират аплодисментите за всяко издание и за отделните дейности в него. Често пъти оценката на публиката се разминава с тази на журито. Познайте кой печели голямата награда? Обикновено - екип ентусиасти от колеж по графичен дизайн. Младежите имат идея. Успяват да намерят финансиране и ... я реализират! А това означава, че дори там, в разпределения пазар, между хората с пари, (а всички знаем, те не ги дават лесно), има такива, които могат да оценят едно блестящо хрумване и да му протегнат ръка. В това изделие обаче, като в истинско произведение на изкуството има всичко - оригинална идея, нови материали, филигранен предпечат и печат, приложение на върхови технологии в полиграфията.

 

Издателска и рекламна къща "НИЯ" участва неколкократно в изложението с разработки от богатата си колекция календари със съвременно българско изкуство. Заглавията се опират върху произведенията на най-значителните български художници: Борис Димовски, Теофан Сокеров, Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Ангел Василев, Михаил Лалов и др. по-млади, но интересни автори, както и на класиците Златю Бояджиев и Цанко Лавренов. Достойнствата на произведенията им са подчертани от интересните виждания на дизайнерите на фирмата.

На нашия рекламен пазар доминират
работните календари от три тела

с които публиката е свикнала. В тях не се влага интелектуален труд, но пък се използва много хартия и са изключително трудоемки. Само книговезките дейности са около 10 и по правило у нас се извършват ръчно. Затова всеки начинаещ в бизнеса, може да ги направи. Огромната конкуренция води до драстично ниски цени, които подвеждат клиентите. Когато сравнявате офертите на различните фирми, обърнете внимание на това какъв грамаж хартия ви предлагат, колко е дебел картонът, който носи трите тела. Хубаво е календарът да има лайсна или поне метална капса за окачване на стената. Ако виси само на една дупка в картона, вероятно ще се скъса още през февруари.
Цветните многолистни календари са удоволствие и изпит за нас. Именно те носят максимална информация за възможностите на една рекламна агенция. В добрия календар се съчетават интересна идея, модерен графичния дизайн, познаване на печатните технологии, перфектно отпечатване и книговезване. Затова, когато избирате своя доставчик, поискайте да ви покаже календарите, които вече е правил.
Все повече са клиентите, които поръчват собствена разработка. В нея се опитваме да съчетаем духа на фирмата-възложител с нашите виждания и идеи. Много добре съзнаваме смисъла на инвестицията. Когато подарите този календар, той трябва да е впечатляващ, но културен. Така ще ви отличава от конкуренцията и ще доставя удоволствие през цялата година.
В ИРК "НИЯ" всяка година допълваме колекцията от вече 15 заглавия с творби на съвременни български художници. Правим го целенасочено и упорито, защото сме убедени, че именно българското изкуство създава ценности, които ни отличават в света. Смятаме, че популяризирането на българската култура е кауза, която си струва да бъде отстоявана по всякакви начини, включително и чрез календари. Радваме се, че намираме подкрепа в онези от вас, които ги купуват.


Поискайте новия каталог за
календари и сувенири!
Издателска и рекламна къща "НИЯ"
София, ж.к. "Дървеница"
бл.49, вх.А, ап. 13
тел.: 02/ 974 34 51
www.niya-bg.com

Facebook коментари