fbpx Ползите от оптимизиране на уебсайта (SEO) за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ползите от оптимизиране на уебсайта (SEO) за бизнеса

Ползите от оптимизиране на уебсайта (SEO) за бизнеса

етикети

След като сме създали сайта, най-важната задача е да постигане на възможно най-добри позиции в резултатите при търсене в търсещи машини (Google, Yahoo и Bing) на таргетирани изрази.

Целта на оптимизацията за търсещите машини е да подпомогне различни маркетинг стратегии като привличане на потенциални клиенти, директни ли индиректни продажби или просто видимост на бранда в интернет. Разбира се в SEO има много повече от маркетинг концепция и компаниите могат да извлекат многобройни бизнес ползи от въвеждането на корпоративна SEO култура в техния онлайн модел.

SEO = ценово-ефикасен метод
Посещенията от търсене не са свързани със заплащане, както и няма такова за индексиране на сайт. Това е изключително важно за популярни таргетирани изрази с неясни намерение за действия, които могат да бъдат твърде скъпи при PPC модела. Примери за такива изрази - лаптопи, хостинг, екскурзии. SEO може да бъде полезен инструмент за създаване на трафик за по-слабо популярни термини с по-ясни намерения за конкретни действия (long-tail keywords) като например "лаптопи Sony Z" или "споделен хостинг за форум".

Фокус върху уеб стандарти и достъпност
Разработване на сайт с мисълта как този сайт ще привлича посетители от търсене, е най-добрата практика за дизайн и разрабтване според уеб стандартите. Роботите на търсещите машини забелязват грешките в програмния код, затова правилен код е силно препоръчителен за SEO целите - ако сайтът е достъпен за работите, той е достъпен и за потребителите.

Ангажираност на посетителите

Посетителите, дошли вследствие на търсене в Google или Yahoo, прекарват повече време на сайта, разглеждат повече страници и конвертират по-добре от всички останали. Оптимизацията за търсачките (SEO) е незаменим инструмент за увеличаване на приходите от потребителския интерес на тези посетители.

Таргетирани потребители = нови клиенти

Оптимизацията за търсещите машини (SEO) е технология, задвижвана единствено от потребителски интерес, и всички посетители от търсене идват на сайта с надеждата да намерят нужната информация в съдържанието на показаната страница. Ако потребителските очаквания се оправдаят, шансовете тези посетители да се превърнат в нови клиенти нарастват значително.

Откриваемост на бранда

Едва ли има известна застрахователна компания, която да не иска да бъде на първа страница в Google за термин като "авто застраховка" например. За тези компании, които не могат да постигнат такива резултати чрез ефикасна SEO стратегия, остава значително по-скъпия вариант за PPC реклама.

Възприемане и доверие в бранда
Потребителите очакват известните компании във всяка бизнес сфера да бъдат видно представени в Google за предлаганите от тях продукти и услуги. Липсата на такива позиции може серозно да разклати потребителското доверие в компанията, от което да се възползват конкурентите със силно онлайн присъствие.

Фокус върху оригинално съдържание
Качествено и оригинално съдържание в един сайт се харесва от всички - посетители, роботи на търсачките и SEO екскперти. Основната препоръка е да се създава съдържание за определен предмет (продукт, услуга, тематика), който да се категоризира и афишира в синхрон с набелязаната стратегия за таргетирани изрази. Блоговете са много добър пример за успешно прилагане на този метод и това е видно в резултатите на Google. Качественото съдържание привлича качествени препратки от други сайтове, а това е водещият фактор в успешна SEO стратегия и несъмнено ключът към челните позиции.

Оптимизацията за търсещите машини (SEO) е дългосрочен и продължителен процес, който обаче доставя изключително ползотворни резултати. Именно заради това все повече компании от всяка бизнес сфера осъзнават огромния потенциал на SEO и отделят значителни части от маркетинг бюджетите си за да проправят пътя си към топ позициите на търсачките.
 

Facebook коментари