fbpx 75% от организациите са претърпели кибератака | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

75% от организациите са претърпели кибератака

75% от организациите са претърпели поне една кибератака, сочи проучване на Marsh и Microsoft, излязло през май месец тази година. Изследването е направено в 56 държави сред 660 души, които вземат решения за киберриска, и е проведено на прага на 2022 г.

Според доклада увереността на главните изпълнителни директори да разбират или оценяват кибер заплахите, да смекчават, респективно, да предотвратяват кибератаки и да ги управляват – са до голяма степен непроменени от 2019 г., когато 19,7% от респондентите заявяват, че са много уверени, в сравнение с до 19% през 2022 г.

Само 41% от организациите се ангажират с корпоративно и финансово планиране, за да прогнозират киберриска. 66 на сто от анкетираните казват, че работата от вкъщи и като цяло дистанционната работа оглавяват списъка на факторите, позволяващи кибератаки.

В същото време обаче едва 26% от участниците в проучването отбелязват, че тяхната организация използва финансови измерители за предотвратяване на кибератаки. Професионалистите по ИТ са хората в организацията, които са директно ангажирани в процеса по осигуряване на киберсигурност. В същото време според проучването членовете на борда, изпълнителните директори и президентите в компанията са тези, които взимат окончателното решение относно кибер застраховането и управлението на риска. Последствията от почти три години крайни промени на работното място, дигитална трансформация и атаките на софтуер, означават, че повечето лидери не са по-уверени в способността си да управляват киберриска, в сравнение с преди две години.

Данните за България сочат, че пазарът на кибер застраховане е нараснал със средно 25% спрямо предходната година.