fbpx Работното пространство: срещите в Zoom, офисът става Living room | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Работното пространство: срещите в Zoom, офисът става Living room

След като пандемията преобърна всички стереотипи и принуди хората да работят от домовете си за повече от година, сега ставаме свидетели на обратния процес. Офис сградите са широко отворени, за да посрещнат обратно екипите на своите наематели. Завръщането обаче не е към познатото старо положение, а към променена работна среда с по-голяма физическа дистанция, гъвкавост в планирането на работния ден, по-кратка, но по-качествена интеракция между колегите и, разбира се, нови, по-високи хигиенни стандарти. В по-дългосрочен план COVID-19 може да се окаже катализатор и на по-дълбоки промени в бизнес моделите както на самите компании, наемащи офис пространства, така и на инвеститорите в офис сгради.  

Масовият експеримент с домашния офис показа, че дистанционната работа също може да е продуктивна, а немалка част от хората биха искали да продължат да работят от домовете си и в бъдеще – било то постоянно или по няколко дни месечно. В тази връзка приложенията за дистанционно сътрудничество като Zoom, Microsoft Teams и Google Hangouts вероятно ще имат дългосрочен ефект върху пазара на офис площи, подобен на този, който имаше мобилното пазаруване върху търговията на дребно.

Друга тенденция е концепцията Living room в работните пространства. Хората имат  потребност от приветлива и уютна среда в офиса, за да реализират максимално своя потенциал. Множество проучвания от последната година показват, че посещаването на физически офис е изключително важно от психологическа гледна точка за разграничаването на личното от професионалното пространство и повишаването на работоспособността и ефективността. Ето защо интериорният дизайн в офис сградите у нас все повече придобива облика на всекидневна (living room) с усещането за домашен уют и множество обособени кътове за почивка, разговори с колегите, фокусирана работа или просто за по кафе на спокойно място. Не става дума за конкуренция с домашния офис, а по-скоро за интегриране на някои негови предимства в новия модел на офисния живот. Така той става все по-привлекателен.

Офисът като огледало на корпоративната култура

Независимо дали в момента сме в офиса или не, корпоративната идентичност намира израз в дизайна на работното пространство. Затова промените в офис сградите водят до трансформация на обикновени коридори в светли и уютни пространства с напълно променени функции и с нови настилки, мебели и осветление, както показва една от знаковите офис сгради в София, Мегапарк. Зелени тераси и пространства за почивка, срещи и организиране на събития допълват картината. Разнообразните места за хранене са винаги плюс, а дори фризьорски салон в офис сградата вече не е изненада.

Архитектура на многофункционалния офис

От години архитекти и дизайнери проектират офис интериори, в които служителите да се чувстват като у дома си, а динамичната промяна на офис битието доведе до тласък в развитието на ново течение в архитектурата – Neuroachitecture. То е синоним на стремежа за по-голяма гъвкавост на офисните пространства, елиминиране на фиксираните зони и въвеждане на зони за релакс. Посоката на вътрешноархитектурните промени неминуемо ще бъде към по-качествени офиси, които съчетават повече от една функция и дават възможност за гъвкави трансформации. В скорошно интервю Кей Сарджънт, която e международен експерт по въпросите на дизайна и стратегията на работната среда, прогнозира връщане към минимализма в интериорния офис дизайн с оглед на по-лесно почистване, проектиране на все повече външни и открити места за работа, както и по-голям фокус върху пространствата за срещи. Множество компании реорганизираха интериорните си пространства, използвайки така наречените smart design решения. Те включват интелигентни комбинации от работни бюра, осигуряващи необходимата дистанция и закътаност без много голям преразход на площ. Друго smart решение е балансираното и иновативно разпределение на работни и обслужващи зони с цел „разбиване“ на типичния безкраен open space на по-обособени и контролирани микро-open space зони.

Промени в бизнеса за управление на офис площи

Цикълът за отдаване на офисни площи е 5 години, а по наблюдения на експерти в областта на човешките ресурси само 10% от фирмите са намалили персонала си миналата година. В същото време тази година 50% от компаниите планират да наемат служители. По новите стандарти едно работно място трябва да заема около и повече от  10 кв.м. Отпадат големите конферентни зали /над 12 души/, а сградните инсталации се подобряват: още по-голямо значение се отдава на чистотата на въздуха, добрата осветеност и редуцирането на шумовото замърсяване в офисите. В световно изследване сред 4500 фирми на една от големите международни консултантски компании са изведени главните приоритети, свързани с  работата в офис. Те включват сътрудничество в екипите, гъвкавост, продуктивност, привличане на нови таланти и едва на пето място намаляване на разходите за наем.

„Бъдещето принадлежи на офис сгради, които предоставят цялостно изживяване за хората с модерна, технологична, безопасна и уютна среда за работа. Говорим за работно пространство, описано с три ключови думи: гъвкавост, свобода, избор“, споделя Елица Ценова, главен инвестиционен директор в Lion's Head. „Буквално пред очите ни офисните сгради еволюират в екосистеми, в центъра на които са поставени човекът и неговите нужди. Фокусът вече не е само върху предоставянето на офис пространство, а по-скоро върху разнообразието от услуги, удобства и изживявания“, допълва тя.

Завръщането 

За да се отговори на изискванията за безопасност, концентрацията на служители в офисите се намалява, като се осигурява достатъчно голяма площ. Освен сигурност тази промяна носи и усещане за свобода и по-ниски нива на фонов шум и разсейващи фактори. Кога и как служителите ще могат да се завърнат изцяло в офис пространствата зависи най-вече от темповете на имунизацията, от предпазните средства – наличието на маски, ръкавици, дезинфекцията и сигурната офис среда, споделят експерти и архитекти. Концепцията „отворен офис“ остава все така актуална, като само функциите се променят, а бъдещето е в смесения/хибриден формат на работа. Очаква се най-приложимият работен режим да включва три  дни в седмицата в офис с възможност за гъвкавост според бизнес сектора и профила на позициите. А също и тенденцията тези, които избират офисния режим на работа да получават по-голям шанс за повишение. Така разнообразието и изборът на работещите ще продължат да бележат лицето на съвременния офис.