fbpx Направи МИКС от различни комуникационни услуги и ще успееш! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Направи МИКС от различни комуникационни услуги и ще успееш!

Световната икономическа криза не подмина българския пазар на комуникационни услуги, което се усеща на всички нива на работа в сферата. Класическите медии първи усетиха свиването на рекламните бюджети - вече се забелязва сериозен спад в рекламните обеми, в телевизиите и лайфстайл списанията. Спадът достига стряскащите 30%.
Мнозина са клиентите, които, в крак с глобалните тенденции, още в началото на годината редуцираха инвестициите си в сектора с до 30-40%, като същевременно търсят все по-евтини, по-таргетирани и по-ефективни комуникационни решения.

В момента актуална тенденция е пренасочването на бюджети от мащабни рекламни кампании към класически ПР активности, което води до разширяване на пазара на ПР услуги

Инвестициите в ПР услуги обаче са значително по-ниски, тъй като този вид комуникация разчита най-вече на изграждането на дългосрочни партньорски отношения с медиите и публиката и генерирането на интересно и полезно новинарско, а не рекламно съдържание.
Не са малко и компаниите, които натиснаха паник бутона, свиха комуникационните си бюджети до критичния минимум, което неминуемо ще им изиграе лоша шега, и пазарът по естествен път ще ги изхвърли в момента, в който публиката започне да забравя за съществуването им. Но, разбира се, има компании, които стратегически продължават да инвестират усилия и средства в комуникации и отстояват стабилна позиция на пазара.

Въпреки кризата на пазара се появяват и нови играчи, които разбират нуждата и ползите от дългосрочни инвестиции в комуникациите и стратегическото планиране

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че има продукти и услуги, които не се влияят толкова силно от кризата, защото са от първа необходимост. Потребителският сектор съвсем естествено е един от най-развитите, с най-големи разходи в сферата на рекламата и ПР услугите. Хората ще продължават да имат нужда от храна, напитки, облекло, средства за комуникация, комунални услуги и т.н. и тези пазари ще продължат да инвестират в комуникацията със своите потенциални и настоящи потребители.
Друг сектор, който има нужда от сериозна комуникационна подкрепа във времена на криза, е финансовият. Особено сега той има нужда от ясна и прозрачна позиция в комуникационната сфера, за да си възвърне доверието на обществото и инвеститорите.

Банковият и финансовият сектори инвестират стабилно в ПР услуги,
особено в сферата на връзки с клиенти и инвеститори, вътрешни комуникации и кризисен ПР

Строителният сектор и пазарът на недвижими имоти са другите два сектора, които имат нужда от стратегически комуникационни решения, които да ги преведат през кризата и да подпомогнат оцеляването им на пазара.
Най-общо погледнато, различните сфери на консултантските услуги вече се развиват различно. Финансовият ПР, кризисният ПР, връзките с инвеститорите, business-to-business секторът и институционалният ПР процъфтяват за сметка на продуктовия ПР и събитийния мениджмънт.
Вследствие на членството на страната в Европейския съюз има сериозен ръст на търсене на комуникационни услуги от страна на институциите - министерства, изпълнителни агенции и т.н., които не разчитат единствено на своите вътрешни отдели при комуникирането на проекти с европейско финансиране, но търсят услугите и подкрепата и на консултантски фирми.
2009 е и година на избори за парламент и евродепутати, което, и вече сме свидетели на това, води до увеличаване търсенето на услуги в сферата на политическия ПР.
Основна тенденция в България в момента е фокусът върху оптимизирането на бюджетите, но и върху разработването и провеждането на ефективни и ефектни кампании, които да посрещнат различните комуникационни нужди на клиента по един иновативен и оригинален начин.
Клиентите и техните консултанти обръщат все повече внимание на новите и нетрадиционни медийни възможности, които да заместят традиционните медии

Все повече компании, институции, политически формации и др. разширяват своето присъствие в Интернет. И тук не говорим само и единствено за информационни агенции и сайтове, но и за социални мрежи от типа на Facebook и Myspace, за разработването и присъствието в корпоративни и лични блогове, форуми, подкастове, уики-страници и т.н. Самите традиционни медии следват тенденцията и разширяват портфолиото си от услуги, изследвайки нови и нови възможности за присъствие в ежедневието на всяка една публика, колкото и специфична да е тя. Радио- и ТВ станциите разширяват своето Интернет присъствие и новинарско съдържание, посредством подкастове, MMS новини, специални репортажи. Пресата развива нови технологични решения, които конкурират традиционното печатно съдържание - Интернет съдържание, блогове, форуми, съдържание за потребителите на мобилни комуникации. Подобни иновации, макар и все още набиращи сила в сравнение със световната действителност, предоставят алтернативни и нови комуникационни възможности и допълват, и надграждат комуникационната среда.
Променящата се комуникационна среда и влиянието на икономическата действителност поставят нови предизвикателства пред консултантския сектор в страната. Стабилните, международно представени консултантски компании с многогодишен опит и репутация, разширяват портфолиото си от клиенти и услуги, предоставяйки стратегически микс от различни комуникационни услуги, които да отговарят най-адекватно на нуждите на съответния клиент. Докато по-малките нишови агенции, които имат по-тясна специализация и предоставят по-тесен обхват от услуги, ще трябва да намерят начин да се задържат на пазара - чрез партньорства с по-големи компании, сливания и разширяване на портфолиото от услуги.

Настъпил е моментът, в който пазарът на комуникационни услуги ще се саморегулира и само стабилните комуникационни консултанти с опит ще просперират и ще останат на пазара

Такава е и целта на учредената преди няколко години Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), която обединява водещите компании на пазара с доказан професионализъм и коректност. Асоцията служи и като гарант пред клиентите за качеството на услугите, предоставяни от нейните членове, както и инвестира сериозен потенциал в обучението на опитни и надеждни ПР професионалисти.
И клиентите, и консултантите трябва да са наясно с едно - кризата предоставя не само трудности и предизвикателства, но и много нови възможности. Тези, които се възползват от тях и останат спокойни и последователни на фона на всеобщата паника, ще доминират на пазара и занапред.