fbpx Най-добрите бармани на планетата идват в София през октомври | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-добрите бармани на планетата идват в София през октомври

На 10 октомври 2015 г. в София ще си даде среща елитът на барманите от цял свят.През пет дни, пълни с емоции и незабравимо шоу и виртуозност зад бара най-добрите в това изкуство ще се надпреварват за Световната титла. Българската асоциация на барманите /БАБ/ ще бори за оспорваната титла като предложи сериозна конкуренция в лицето на националните ни шампиони – Васил Колев в категорията „Класика“ (десеткратен национален и двукратен световен шампион) и Тихомир Михайлов във „Флеър“. На „собствен терен“ те ще защитят титлите си и за пореден път ще демонстрират, че България е сред най-добрите в света по креативност, майсторство и стил.

Домакинството на Световното първенство за бармани се провежда за първи път в страната ни и е важно признание за българския принос към стандартите и развитието на професията. „Благодарим за доверието, което Световната асоциация на барманите оказва на БАБ и на страната ни, избирайки България за провеждането на това уникално събитие. С удоволствие ще споделим българското гостоприемство и опит, както и малко от магията на България“, казва президентът на БАБ Пенчо Пенчев.

Конгресната част на Световното първенство на барманите в София ще бъде съпътствана от оригинални събития за чуждестранните гости и участниците. Предвидена е и специална „Българска вечер“, в рамките на която ще бъдат представени местни напитки.

Любопитен факт е, че настоящият световен шампион на барманите е жена. Това е словачката Жана Каркусова, която миналата година доказа уменията си със своя коктейл „Гейша“.

Българската асоциация на барманите е основана през 1990 г. във Варна с цел повишаване на качеството и уменията в барманството и за въвеждане на нови тенденции в тази сфера. Към момента членовете й са 946 професионалисти, а партньорите й надхвърлят 2000, сред които работодатели, производители, вносители и други браншови организации.

Международната асоциация на барманите е основана през 1951 г. във Великобритания от седем страни, а днес членовете й наброяват 64, включително и България, която оставя трайна следа в постиженията на организацията. Първото състезание за коктейли се провежда през 1955 г. в Амстердам.