fbpx Внимание от фалшиви онлайн билети! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимание от фалшиви онлайн билети!

На всяко действие има и противодействие. Колкото и да е хубава една кауза, винаги ще се намерят „специалисти”, които да търсят лични облаги от нея.
От 27 юли до 12 август 2012 г. Лондон ще бъде домакин на XXX летни олимпийски игри. Билетите за много от събитията вече са разпродадени заради огромния интерес. Хиляди фенове са разочаровани, което е отлична предпоставка от ситуацията да се възползват недобросъвестни търговци.

Европейският потребителски център във Великобритания съветва потребителите да се пазят от фалшиви сайтове за продажба на билети за олимпийските игри и да се запознаят с правата си при пазаруване по интернет.
През лятото на 2011 трима англичани влязоха в затвора за измама с продажба на билети онлайн за олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Чрез фирмата си Xclusive те са продали фалшиви билети на обща стойност над 5 милиона паунда на над 10 000 човека от страни в целия свят. В крайна сметка хората не са получили нито билети, нито парите си.

Повечето фалшиви сайтове посочват в общите си условия, че ще доставят поръчаните билети точно преди събитието. Ако това не се случи, потребителите рискуват да разберат за измамата твърде късно, когато търговецът вече е покрил следите си.

Много хора не познават добре правата си и не са наясно с правилата, които търговците са длъжни да спазват в интернет. По принцип при продажби от разстояние потребителите имат право на период за размисъл, който е най-малко 7 дни след получаването на стоката. В този срок те могат да върнат продукта обратно на търговеца без да посочват причина, а той е длъжен да им възстанови платената от тях цена. За съжаление при закупуване на билети за развлечения и спортни събития онлайн това право не важи и съответно не може да се очаква възстановяване на парите.

Много важно е да се знае, че адресът на сайта не е индикация за държавата, в която е регистриран търговецът. Например, ако адресът на сайта завършва на „co.uk”, това не означава непременно, че фирмата е със седалище във Великобритания.

За да сте сигурни, че купувате билети от сигурни сайтове, прегледайте официалната страница на Олимпиадата 2012 - http://www.london2012.com/about-this-website/ticketing-website-checker.php. Там са публикувани списъци на оторизираните търговци на билети, а също и адресите на сайтове, от които трябва да се пазите. Списъкът на подозрителните фирми не е изчерпателен. Обявени са само известните досега измамнически сайтове, но информацията се обновява периодично и може да послужи за потребителска защита.

Още предпазни мерки:

• Прочетете внимателно общите условия в частта им за задълженията на потребителите.

• Проверете дали на сайта има информация за адреса на фирмата и пълни данни за контакт. Ако не е лесно да се намерят такива, запитайте се защо.

• Уверете се, че сайтът е защитен – в полето с адреса трябва да има "S" в частта „HTTPS”. Ако се появи катинарче на екрана на етап „плащане”, това също е знак за сигурност.

• Пазете се от изкушението да купувате билети за събитие, което вече е "разпродадено".

• Ако изглежда твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е истина.