fbpx Най-добрите месари ще мерят сили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-добрите месари ще мерят сили

Започна набирането на заявки за участие в националното състезание „Майстор месар“, което ще се проведе на 11-ти и 12-ти октомври в Сливен.  Надпреварата се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България и ще събере на едно място най-добрите обезкоствачи/транжори и кулинари у нас. Те ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяването на говеждо, свинско, агнешко и птиче месо, а победителите ще формират националния отбор за участие на България в Световното първенство по транжиране в американския град Сакраменто, Калифорния.

Регистрацията за участие вече е отворена. Всеки кандидат трябва да има поне 3 години стаж като обезкоствач/транжор и да демонстрира умения в работата с един или няколко вида месо. „Ще бъдат оценявани бързината и качеството на обезкостяване. Допълнителни точки ще носи обработката на повече от един вид месо, както и оползотворяването му в кулинарен продукт“, каза д-р Светла Чамова изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите. Освен майсторство с ножа, участниците се очаква да демонстрират умения в приготвянето на наденица, кюфте и други заготовки по тяхна рецепта и с техни подправки и тайни съставки. От нераздробеното месо ще трябва да предложат идея за приготвяне на атрактивен продукт – полуфабрикат, заготовка или аламинут, отново по тяхна индивидуална рецепта. А журито и изкушените от кулинарията с месо посетители отсега се подготвят да записват рецептите.

Заявки за участие се приемат до 20 септември на имейла на АМБ: office@amb-bg.com.
Състезанието „Майстор месар“ се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България и ще се проведе в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство,  с партньор Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“. То е част от проект „Дни на българското месо“, с който асоциацията подкрепя инициативата на МЗХГ „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!“