fbpx Недвижимите имоти през 2020 г.: силен летен сезон и намалена активност в края заради локдауна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Недвижимите имоти през 2020 г.: силен летен сезон и намалена активност в края заради локдауна

Водеща снимка
Да

Недвижимите имоти през 2020 г.: силен летен сезон и намалена активност в края заради локдауна

Второто полугодие на 2020г. започна с ръст на сделките и активността на купувачите в летните месеци и завърши със значително по-малко активни месеците ноември и декември. Това коментират от агенцията за нeдвижими имоти Arco Real Estate. Ако трябва да дадем оценка, то бяхме свидетели на доста силно и динамично 3-то тримесечие на годината, отбелязващо ръст на сключените сделки спрямо предходния период през 2019 г.

Ръст малко под 3% на сключените сделки за цялата страна, като ръстът в Столицата е близо 8%. Отчитаме, че тези ръстове се дължат на това, че имаше доста отложени сделки в следствие на първото извънредно положение обявено в края на март месец и преобладаващата част от клиентите изчакваха развоя на ситуацията покрай Ковид-19. В този период банките се върнаха към активно финансиране на сделки при нивата от преди извънредното положение, като някои от тях започнаха да предлагат дори по-атрактивни условия.

Голяма част и от активността на купувачите се дължи и на това, че хората търсят спасение на спестяванията си и възможност на получаване на допълнителна доходност. Последното тримесечие на годината не беше толкова силно и активно предвид резкия скок на новозаболелите случаи и обявяването на последващото второ затягане на мерките. Много от активните купувачи на пазара бяха значително по-предпазливи и избягваха предприемането на действия относно закупуването на нов имот, освен ако това не е крайно неотложно. да защитят.

Въпреки очакванията за спад в цените на жилищните имоти, до такъв не се стигна. Дори напротив, данни на НСИ показват, че и през отделните тримесечия на 2020 г. имаме умерен ръст спрямо съответните тримесечия на 2019 г., въпреки темповете да са значително по-бавни.

През последното тримесечие на годината се запазва търсенето основно на двустайни апартаменти около 60-70 кв.м., в етап на строителство в ценовия диапазон от 55 000 евро до 70 000 евро и от 65 000 евро до 80 000 евро за завършени жилища. След тях се нареждат тристайните жилища от 90-110 кв.м. на цени от 85 000 евро до 100 000 евро за незавършено строителство и от 120 000 евро до 160 000 евро за завършено. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.

Купувачите предпочитат тристайни или по-големи завършени апартаменти с опция за паркиране в диапазона 140 000-160 000 евро. Разчитат както на лични средства, така и на банков кредит.