fbpx Нова ера за електрическа мобилност от BMW | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова ера за електрическа мобилност от BMW

BMW Group ще въведе на пазара своя изцяло електрически автомобил BMWi 3 през 2013 г. Той ще бъде първият електрически автомобил с автентична архитектура т.нар. purpose built. Иновативната му конструкция „LifeDrive“, разработена от BMW Group, е изцяло съобразена с технологичните особености на електрическото задвижване. Тя включва два хоризонтално отделени, независими модула. В модулът Drive, са вградени батерията, задвижването, структуроопределящите функции, както и тези свързани с безопасността.

Другата част от новата архитектурна концепция, модулът Life, се състои основно от усилена и изключително лека пътническа клетка с конструкция от въглеродни композити (Carbon fiber-Reinforced Plastic или CFRP). Тази иновативна архитектурна концепция позволява използването на напълно нови производствени процеси, които са по-прости, по-гъвкави и по-икономични по отношение на разхода на енергия. Освен това електрическият автомобил с тази конструция се отличава с висока стабилност и динамика, както и щедро вътрешно и багажно пространство.

С изцяло електрическо задвижване и приблизително 160 км. автономност BMW i3 е специално разработено за придвижване в града и ежедневно пътуване на кратки разстояния. Динамичният електромотор, с който автомобилът е оборудван е монтиран на задната ос и осигурява мощност от 125 кВт и въртящ момент от 250 Нм още от старта. Благодарение на иновативната си архитектура BMW i3 съчетава ниско тегло от 1250 кг. с оптимално вътрешно пространство и висока сигурност при сблъсък. С четири места и обем на багажника от 200 литра е напълно пригоден за ежедневна употреба.