Нова платформа ще свързва младите хора и работодателите

Все повече работодатели организират стажантски програми и търсят активно студенти за стаж, работа и практика. Много от тях обаче, когато търсят студенти по инженерство например, се оплакват, че няма интерес и не стигат до достатъчно и качествени кандидати. От друга страна от лекциите, които изнасям в университетите и средни училища, отчитам огромен интерес към стажове и практики. Всичко това говори, че има дисбаланс и дори информационна дупка между търсещи и предлагащи стажове, работа и практики. Линкедин и другите социални медии не са подходяща медия за хора без опит, и това, което ми споделят студентите, е, че се регистрират, стоят година-две без активности и спират да го следят.

Интересен тренд на пазара на труда е, че се наблюдава постоянно сваляне на възрастта, от която се привличат младите хора. В първите години на промените интересът основно беше към току-що завършили студенти. В последствие той се прехвърли към студенти 4 и 5 курс. В последните няколко години започват да се привличат вече първокурсници. Все повече фирми, като например Лидъл, се ориентират дори към ученици от 11 и 12 клас, като предпочитанието е към 18 годишни, за да се избегне процедурата за получаване на разрешение от Инспекция по заетостта.

По отношение на статистиката има доста голямо разминаване, но в общи рамки говорим за аудитория от около 350 – 400 хил. младежи, които включват студенти в България, чужбина и ученици от 11 и 12 клас. За учащите в чужбина се спряга цифра около 70 хил., от друга страна броят на легализираните дипломи годишно е около 2,000. Каквато и да е точната статистика, това е огромен резерв за един трудов пазар, притиснат от недостиг на квалифицирани кадри и интересът от страна на работодателя е разбираем.

Характерно за поколението Z и въобще за младите хора в новото време, е, че те са граждани на света, изключително грамотни технологично и са свикнали всичко да намират чрез смартфона. За тях технологичните нововъведения са даденост и не могат да си представят живота без тях. При постоянното удължаване на живота, за първи път в световната история един до друг работят представители на толкова много и различни поколения. Така в МакДоналдс например, работят един до друг 17 годишен тийнейджър и 65 годишен ветеран, които говорят различни езици и имат различни очаквания от работата и живота. На първия снимките са цветни и направени от мобилния телефон, на втория черно-бели и от фотоапарат. Този феномен ще бъде голямо предизвикателство за много работодатели, които трябва да търсят нови начини да интегрират различните поколения.

Никак не е лесно да се прави подбор сред млади хора, особено когато имат малък или никакъв трудов опит. Моята препоръка в тази посока, е да се обърне внимание на допълнителните занимания и активности на младия човек - спорт, социални дейности, допълнителни чужди езици, а също така да се наблегне на оценката на личностните качества, чрез тестове, интервюта, казуси и игри.

След задълбочени и дългогодишни анализи на пазара на младежка заетост, инициирах платформата youngtalents.bg с амбицията да събере инициативните, активни и амбициозни учащи млади хора, да им се създаде профил и така на разположение на работодателите да бъде една user-friendly и постоянно обновяваща се база данни за стажове, практики и работа. Амбицията ми е да имаме между 5 и 10 хил. учащи млади хора въведени до края на годината, и 40-60 хил. до края на 2016 г. Другата цел е да помагаме на 5 хил. младежи годишно за намиране на подходящи стажове и работа. Вярвам, че платформата може да е един от инструментите, който да помогне на младите хора за по добър старт в кариерата.

Коментари

Бих искала ако има възможност да се включа в проекта, вярвам че с тези студентски програми, ние младите хора можем да покажем на какво сме способни и да се реализираме за напред.

Facebook comments