fbpx Предложенията за работа в „ИТ“ сектора са намалели с 40% за година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Предложенията за работа в „ИТ“ сектора са намалели с 40% за година

Предложенията за работа през м. октомври са с 2900 по-малко (-6%) от тези в предходния месец. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Разликата в броя се дължи основно на по-забележим спад на обявите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия и продажби“ и „Производство“.

На годишна база продължава да се наблюдава постоянен спад от 7% (3300 предложения по-малко), който се дължи основно на намалелия брой обяви в сектор „ИТ“.

В почти всички сектори през м. октомври се наблюдава спад на обявите за работа.

Изключение правят секторите „Маркетинг и Реклама“ (60 предложения повече, 4% ръст) и „Здравеопазване и фармация“ (130 предложения повече, 6% ръст). Причина за повечето предложения в сектор  „Здравеопазване и фармация“ е публикуването на работни позиции в този сектор за чужбина. Редно е да отбележим, че това е стандартна практика от компании за набиране на персонал в този сектор, но за разлика от минали години, в които този тип предложения се промотират на българския пазар основно през летните месеци, през 2023г. тези обяви присъстват в сайтовете за работа и през последното тримесечие на годината.

С най-голям спад на предложенията е секторът  „Хотелиерство и ресторантьорство“ (1080 предложения по-малко, 16% спад),

следван от секторите „Търговия и продажби“ (770 предложения по-малко, 7% спад), „Производство“ (570 предложения по-малко, 8% спад), „Логистика и транспорт“ (270 предложения по-малко, 6% спад), „ИТ (200 предложения по-малко, 6% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (170 предложения по-малко, 4% спад), „Строителство“ (130 предложения по-малко, 5% спад) и „Счетоводство, одит, финанси“ (60 предложения по-малко, 3% спад).

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, на годишна база също се наблюдава спад в повечето сектори. Най-драстичен продължава да бъде той в сектор „ИТ“ където предложенията са с 40% по-малко спрямо същия период през 2022г.

Тук отново наблюдаваме забележим ръст в сектор „Здравеопазване и фармация“, като причините за това съвпадат с описаните по-горе.