fbpx Новите условия в закона за ипотечни кредити не промениха пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите условия в закона за ипотечни кредити не промениха пазара

Новите условия в закона за ипотечни кредити не промениха пазара

Новите условия по кредитите, които са в сила след окончателното влизане на промените в Закона за потребителския кредит на 23 юли тази година, по-скоро объркаха потребителите, отколкото да направят условията по-ясни, а избора на кредит - по-лесен. Така нововъведенията поставиха кредитополучателите пред предизвикателство при избора на най-изгодния заем. Това посочват специалистите от Кредит Център.

Според експертите ще минат поне няколко месеца преди потребителите да се ориентират по-добре в ситуацията, като очакванията са банките също да направят допълнителни промени в предлаганите продукти в следващите месеци.

„Така очакваните промени в закона за потребителския кредит не промениха съществено пазара като цена и условия по кредитите”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. Все пак в офертите на няколко банки ГПР по ипотечните кредити се понижи с 0.25 до 0.5 процентни пункта. В част от офертите началните такси за отпускането на кредити намаляха значително и сега са в рамките на 50 – 100 лева, а в други оферти таксите останаха близки по размер до премахнатата такса усвояване или средно около 1% от размера на кредита.

Сред ключовите нововъведения на кредитния пазар след 23 юли са отпадането на таксата за предсрочно погасяване по съществуващите и бъдещи кредити. Трябва да се има предвид, че законът забранява тази такса само за кредити до 75 000 евро, така че в повечето случаи за кредити над 75 000 евро таксата остава и ще я има и занапред.

Финансиращите институции вече предлагат и т.нар. кредити с ограничена отговорност. Това са нов тип заеми, които предлагат на потребителите да отговарят само до размера на обезпечението по кредита. Т.е. достатъчно е само да се продаде жилището, за да удовлетворят вземанията по кредита, в случай че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват. Според Тошев още е рано за категорични оценки дали този тип заем ще предизвика осезаем интерес, тъй като при много от тези оферти финансирането е максимум до 50% от стойността на имота, а при по-голям процент финансиране – до 70%, лихвата скача над 9%.

.

Facebook коментари