fbpx Новият Volkswagen Caddy BiFuel фабрично на пропан-бутан | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Volkswagen Caddy BiFuel фабрично на пропан-бутан

Volkswagen Caddy и Caddy Maxi вече се предлагат и в България фабрично във вариант BiFuel - със задвижване на газ пропан-бутан (LPG) - едно изгодно и добре познато алтернативно гориво. До момента това е единственият модел в този сегмент, фабрично изпълнен за работа на газ пропан-бутан, разбира се - с пълна гаранция на газовата уредба от производителя. Моделът е с бивалентно задвижване, което позволява както бензинов режим на работа, така и режим на работа само на газ пропан-бутан. Превключването от единия към другия режим е изключително лесно и става чрез натискане на бутон, разположен в основата на скоростния лост.

Задвижването е поверено на мощен 1,6-л-BiFuel двигател с максимална мощност от 75 кВт (102 к.с.) на бензин и 72 кВт (98 к.с.) на пропан бутан. Газовият резервоар е с капацитет от около 44 литра. Заедно с бензиновия резервоар (с приблизителен капацитет 60 литра) се постига пробег до около 1 100 километра с едно зареждане на двата резервоара. В режим на движение само на пропан-бутан, пробегът на автомобила с едно зареждане възлиза на около 430 километра. Не е за пренебрегване и фактът, че инфраструктурата от горивни станции за зареждане с пропан-бутан е изключително добре развита както в България, така и в останалата част на Европа.

В режим на движение на бензин автомобилът разходва за същото разстояние скромните 8,0-8,2 литра на 100 километра гориво при емисии на СО2 от 187-191 г/км. При цена на литър пропан-бутан на станциите за гориво в България от ориентировъчно 1,25 лв. (данни от м. септември 2011), новият Caddy BiFuel в товарното си изпълнение - Kasten, се нуждае от само около 13 лева за пробег от 100 км при комбиниран разход
Цените за България започват от 28 320 лева без ДДС за стандартния товарен вариант Kasten. Като въвеждаща за пазара акция за Caddy BiFuel, се предлага с ценово предимство до 2 500 лева с ДДС в зависимост от избрания акционен BiFuel модел.