fbpx Новото MINI John Cooper Works се пусна по картинг писта в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото MINI John Cooper Works се пусна по картинг писта в София

Новото MINI John Cooper Works се пусна по картинг писта в София

Първата среща на новото MINI John Cooper Works с българска публика бе в Картинг София Ринг. По време на представянето представителите на медиите имаха възможност не само да се запознаят с особеностите на върховия атлет в гамата на MINI, но и да изпитат истинксо "go-kart" усещане в състезание на пистата. 

Под предния капак на новото MINI John Cooper Works работи най-спортният вариант на последното поколение агрегати на MINI. Благодарение на технологията MINI TwinPower Turbo монтираният по традиция напречно четирицилиндров бензинов двигател на върховия спортист се отличава с подобрено разгръщане на мощността, спокоен ход и ефективност и комбинира тези качества с характеристика на мощността, ориентирана категорично към моторните спортове.

Двигателят на новото MINI John Cooper Works реагира спонтанно на най-малките движения на педала на газта. Той разгръща максималният въртящ момент от 320 Нм още от 1 250 об/мин и го поддържа до 4 800 об/мин. Агрегатът развива максималната си мощност от 170 кВт/231 к.с. при 5 200 об/мин и я поддържа до 6 000 об/мин. Повишението на мощността в сравнение с MINI Cooper S вече е по-високо с 30 кВт спрямо предишния модел, като задвижването на новото MINI John Cooper Works заема изключителна позиция и по отношение на еластичността. Тягата му осигурява не само темпераментно ускорение от място, но и особено динамични междинни ускорения. MINI John Cooper Works ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,3 сек. (автоматична трансмисия: 6,1 сек.), ускорението от 80 до 120 км/ч отнема 5,6 сек, максималната скорост е 246 км/ч. 

Насоченото към максимална мощност задвижване на новото MINI John Cooper Works е допълнено със специфична изпускателна система. С ниското си насрещно налягане на отработените газове тя подобрява спонтанното разгръщане на мощността на двигателя, като в същото време генерира и типичния за моделите на John Cooper Works звук на двигателя, който подчертава Performance-характера на задвижването с емоционална звукова картина при всякакви обороти и натоварване.

Подаването на мощността към предните колела серийно е поверено на старателно адаптирана към мощностната характеристика на двигателя шестстепенна механична скоростна кутия. Тази специално новоразработена скоростна кутия се отличава с ниско тегло, къси ходове на скоростния лост и оптимизирани акустични и вибрационни качества, като освен това предлага и една иновация, която изпъква особено впечатляващо при спортно шофиране на новото MINI John Cooper Works.

Като опция за MINI John Cooper Works се предлага шестстепенна трансмисия Steptronic Sport. В ръчен режим е възможно превключване на предавки с лостчета на волана. На разположение е и автоматичната функция Старт/Стоп, която се предлага и в комбинация с автоматична трансмисия. В комбинация с навигационната система MINI шестстепенната трансмисия Steptronic Sport може да адаптира превключванията на предавките съобразно профила на трасето. 

Дизайнът на каросерията на новото MINI John Cooper Works подчертава ексклузивния и ориентиран към максимална динамика характер на върховия спортист в сегмента на малките автомобили. Отпред силно впечатление правят големите въздухозаборници, които още на пръв поглед говорят както за високите нужди на двигателя, спомагателните агрегати и спирачките от въздух за охлаждане, така и за изключителните динамични възможности на автомобила. За да може да се осигури оптимална работна температура дори и при шофиране по състезателна писта, специфичната за модела концепция на охлаждането на новото MINI John Cooper Works включва допълнителни въздухозаборници във външните части на предната броня. Те заемат мястото на фаровете за мъгла при новото MINI и осигуряват подаване на въздух до допълнителните радиатори, които контролират температурното ниво на спомагателните агрегати и спирачките. 

Хексагоналната радиаторна решетка в центъра на предната част на автомобила е с характерен дизайн „пчелна пита” и червена напречна пластина в долния край. Освен това там – както и на капака на багажника в задната част на автомобила – е разположено логото на John Cooper Works. Серийните LED фарове са оградени с LED светлинния пръстен на дневните светлини, чиято долна част е бяла и изпълнява ролята на мигачи. 

Прецизно оформените аеродинамични елементи в областта на предната броня, както и оформените по специфичен за модела начин странични прагове също допринасят за оптимизирането на аеродинамиката. Всички други свързани с обтичането на въздуха елементи на каросерията са настроени прецизно към динамичния потенциал на новото MINI John Cooper Works при интензивни тестове при състезателни условия, за да може винаги да се осигури прецизна и сигурна управляемост. Поради това задният спойлер на новото MINI John Cooper Works, който осигурява аеродинамично притискане, е с индивидуална форма. За оптимизиране на аеродинамичния баланс допринася и задната броня с Flaps и дифузор в долната част.

Благодарение на увеличените в сравнение с предишния модел размери новото MINI John Cooper Works предлага осезаемо оптимизиран пространствен комфорт на всичките четири места за седене. Вместимостта на багажника вече е 211 литра. 

Ексклузивното серийно оборудване включва и новоразработен John Cooper Works кожен волан с мултифункционални бутони, както и John Cooper Works лайстни на праговете, John Cooper Works скоростен лост респективно селектор на трансмисията, педали и опора за крака на водача от неръждаема стомана и антрацитен таван.

Серийното оборудване на новото MINI John Cooper Works включва и MINI Driving Modes, които позволяват индивидуални настройки на автомобила. С въртящия се превключвател в основата на скоростния лост респективно селектора на трансмисията водачът може да избира между стандартната настройка MID Mode, както и SPORT Mode и GREEN Mode, за да активира подчертано спортни, балансирано комфортни или ориентирани към максимална ефективност настройки на автомобила. С помощта на MINI Driving Modes се променят настройките на педала на газта и кормилното управление, както и акустиката на двигателя.

При съответното оборудване на автомобила се променят и характеристиката на превключване на автоматичната трансмисия, настройките на динамичния контрол на амортисьорите, дифузното осветление и индикациите на централния уред.

Освен това състезателното усещане в кокпита на MINI John Cooper Works се повишава и от опционалните спортни уреди. Трите уреда с класическа кръгла форма осигуряват информация, която е от особено значение при спортно-амбициозен стил на шофиране. Спортните уреди включват индикатори за налягането на маслото и нагнетявания въздух, както и хронометър с разширени функции. 

Серийното оборудване на новото MINI John Cooper Works включва и радиото MINI Boost включително AUX-In букса и USB интерфейс.  То може да бъде допълнено с опционалната система HiFi високоговорители Harman Kardon. В комбинация с радиото MINI Visual Boost и навигационната система MINI се предлагат и опциите MINI Connected респективно MINI Connected XL. 

 

Facebook коментари