fbpx Обмисляме как да привличаме руските туристи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обмисляме как да привличаме руските туристи

етикети

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация се договориха през ноември България да стане домакин на кръгла маса на тема “Перспективи и възможности за повишаване на интереса на руските туристи към България”. Съвместното събитие е договорено по време на среща между двамата в рамките на 21-вата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) в Меделин, Колумбия. Новината бе съобщена днес от министър Ангелкова на среща в рамките на кампанията „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в гр. София.

„Съвместният българо-руски форум ще ни даде възможност, заедно с туроператори и журналисти от двете страни, да обсъдим конкретни мерки и руските туристи отново да станат пазар номер едно за българския туристически сектор", каза министър Ангелкова и допълни, че това е първата от серия кръгли маси, които ще бъдат организирани с фокус върху основните ни целеви ни пазари с цел привличане на повече туристи.

„Не е тайна, че основните проблеми в туризма идват от сивия сектор. За да можем заедно да направим един качествен продукт и да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация, е необходими да предприемем мерки за изваждането на светло на целия отрасъл“, подчерта Николина Ангелкова по време на форума. При вчерашните регионални срещи в рамките на кампанията в Бургас и Варна, участниците в дискусиите се обединиха около мнението, че сивият сектор е с най-голям дял в сферата на туризма и заема над 50%. „Това е огромна цифра и пречи на развитието на българския туризъм. Ако изкараме на светло целия бизнес ще имаме достатъчно средства за инвестиции в инфраструктура, в реклама, в кадри, както и във всички останали съпътстващи дейности“, допълни министър Ангелкова. По думите й не случайно именно тези, които работят на светло спомагат за развитие на сектора и за подобряване на туристическия продукт, но друга част търсят максимална печалба с минимални инвестиции, което "помага" страната ни да бъде смятана за евтина дестинация за туризъм.

Сред мерките, които Министерството на туризма предприема за справяне със сивия сектор в сферата на туризма е въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). За по-малко от четири месеца е приета наредбата регламентираща нейната дейност, а вече се работи по промени в Закона за туризма, необходими за функционирането на ЕСТИ. Така ще бъде възможно в реално време да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, НАП, МВР и Министерството на туризма. Благодарение на това ще бъде ограничен делът на сивата икономика, като същевременно ще бъде намалена административната тежест върху бизнеса. „И в момента има законово изискване тази информация да се събира и подава, но това се прави на хартия, което забавя процеса и дава възможности за злоупотреби“, обясни министърът на туризма. Работи се и по регламентиране правния статут на курортите и кадровата обезпеченост в сектора. „Фактът, че за първи път има самостоятелно Министерство на туризма показва волята на правителството да се справи с проблемите в сектора, но трябва да обединим усилия между държавата, бизнеса и местната власт, за да постигнем видими резултати“, обобщи Николина Ангелкова.

Днешното събитие дава старт на Националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще!”, организирана от КРИБ и КНСБ, която ще продължи един месец. Във форума участие взеха министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др.