fbpx Очакваният ръст в региона на ЦИЕ ще е с по-бавни темпове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очакваният ръст в региона на ЦИЕ ще е с по-бавни темпове

Инвестициите на компаниите и активизиране на бизнеса са факторите, които ще донесат очаквания ръст на икономиката в страните от Централна и Източна Европа. С прогнозираните 2.6% средногодишен ръст на БВП на страните от Централна и Европа и 2.9% за Югоизточна Европа за следващите пет години (2013-2017 г.) регионът остава много привлекателен за международните компании и банкови групи. Този ръст на икономиката обаче няма да дойде от повишение в потреблението на домакинствата, а от инвестиции в региона.

Тази теза споделиха участниците в един от работните панели на Годишната конференция на Euromoney, на който домакин беше УниКредит. Панелът на тема: «Ролята на международните банки в ЦИЕ» беше воден от Директора Корпоративно и инвестиционно банкиране на УниКредит за ЦИЕ Джанфранко Бизани и в него взеха участие представители на австрийската централна банка, директора Стратегическо планиране за групата на УниКредит Аурелио Макарио и др.

Характерно за развитието на региона на ЦИЕ в средносрочен план е, че прогнозираното увеличение на брутния продукт на страните ще се случва по-бавно, във все по-конкурентна среда, но едновременно с това ще е по-устойчиво.
В полза на устойчивото развитие на ЦИЕ ще е и тенденцията на плавна промяна на бизнес модела за финансиране, като все повече ще се разчита на местните спестявания като форма за финансиране вместо на чуждестранни капиталови потоци.

„Има промяна на парадигмата на отношенията с клиентите. Преди кризата клиентите можеха да ходят в банките, да получават финансиране и само да си изберат най-ниската лихва. Сега и за двете страни са важни дългосрочните партньорски отношения, цената не е водеща. Все по-голямо значение ще има банката да може да осигури комплексно обслужване и по-широко присъствие в региона“, смята Джанфранко Бизани, директор Корпоративно и инвестиционно банкиране на УниКредит за ЦИЕ. Той очаква стабилен ръст, особено в сектора на проектното финансиране.