fbpx В Монтана има 109 оператора на биологично растениевъдство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В Монтана има 109 оператора на биологично растениевъдство

Брутната добавена стойност в земеделието на Област Монтана през последните години e нараснала с близо 10 млн. лв. каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в град Монтана по време на среща със земеделски производители в рамките на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. По думите му в региона се развива разнообразна земеделска дейност и е пример за това как всяко селскостопанско производство може да намери своето място.

Според министъра все повече български стоки трябва да бъдат предлагани по магазините, тържищата и пазарите. Той припомни, че Министерство на земеделието и храните подкрепя и законодателно хранително-вкусовата промишленост в страната.

В Област Монтана има 109 регистрирани оператора на биологично растениевъдство, което е 1,8 % от системата на контрол в страната. Основни култури, отглеждани по биологичен начин са слънчоглед, пшеница, рапица, царевица за зърно и бял трън. В периода 2014 – 2016 г. се отчита увеличение на броя на всички категории животни от Областта, заявени за директна подкрепа, като при биволите този ръст достига близо 11 пъти.

Заместник-министър Димитров откри изложението „Подкрепяме българското“, на което 28 производители от областта представят продуктите си, сред които хляб, яйца, млечни и месни продукти,вино, плодове, зеленчуци, оцет, боза, мед и др.