fbpx Оман – Да отворим портата на арабския Рай! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Оман – Да отворим портата на арабския Рай!

етикети

Приканващият Рай на тази страна ще ви хипнотизира с ароматните старинни пазари, величествени пейзажи и ще ви остави омагьосани с приказните си истории. Оман е богат на обекти от световно наследство на ЮНЕСКО, а историята му е вдъхновила някои от най-известните приказки. Все пак тук е родината на Синбад Мореплавателя…

Мускат

Оживената столица е пълна с вълнуващи места и преживявания, а самият Оман е още по-завладяващ. Разгледайте малките сгушени в планините градчета, посетете бедуински села, спрете се във фермите за фурми или наблюдавайте прибирането на розите, покриващи хълмовете с деликатни розови нюанси и изпълващи въздуха с пленителен и нежен аромат. Прекарайте нощта под звездите в пустинен лагер и поплувайте в пръснатите навсякъде малки естествени водоеми - вади, предлагащи свеж отдих от жегата.

Разположена на кръстопътя между Азия, Африка и Западната цивилизация Оман е неслучайно наричан „истинския портал към Южна Арабия“. Екипът на Luxutour.com събра най-важното в кратък пътеводител за пътуване в тази чудесна и не толкова известна дестинация.

История

Богатата и завладяваща култура на Оман може да се види в множеството археологически обекти, исторически сгради, занаятчийството, традиционното облекло и местната кухня. Обектите под закрилата на ЮНЕСКО в Оман са Тамяновата земя, традиционните напоителни системи, известни като aflaj, както и историческите обекти Бат, Ал Хутм и Ал Айн, които са сред най-големите и най-добре запазени в света селища и некрополи от 3-то хил. пр. Н. Е. Не на последно място - огромната крепост в Бахла, столицата на племето Бану Небхан в периода 12-15 век.

Тук фортовете са огромни замъци, великолепни крепости, които се намират по високите места и скалисти зони из целия Султанат. Мускат, столицата на Оман, е дом на вдъхващите страхопочитание фортове Mirani и Jalali. Bait Naman също е внушителна забележителност, а замъкът Jabrin - завладяващ, с тайни проходи, цветни тавани и дворове, оградени с деликатно резбовани огради. От най-високата точка на сградата се открива спираща дъха гледка към планината Хаджар.

В Оман има множество номадски племена, живеещи в пустините, планинските райони и крайбрежните зони. Бедуините са много гостоприемни хора, верни на своите традиции, които също така показват и отвореност към съвременния свят.

Природа

От Пясъчното крайбрежие в Мускат до тропическите плажове с тюркоазна вода в Салала, Оман е идеалнaта дестинация за всеки, който обича да прекарва времето си край брега.

70% от Оман е пустиня и това дава много начини да я изследвате. Пътуване през пясъците позволява на туристите да станат свидетели на ежедневието на гостоприемните бедуини.

Напълно различната страна на Оман може да бъде открита в далечния юг на страната. През своя Khareef сезон (юли/август), Салала разцъфва от насаждения и сергии с плодове, отрупани с кокосови орехи, банани и манго. Това е идеалното място за отпочиване и релаксиране.

Живописните села с плодородни бадемови градини, кайсии и нарове могат да бъдат видени в Планинските вериги на Оман. А величествените оазиси и естествени нефритенозелени езера, от които се разпръскват поточета – вади, стичащи се към далечните пустинни земи, са просто вълшебни.Отделен от основната част на Оман от ОАЕ е полуостров Мусандам. 2000 м високи планини, срещат морето в зашеметяващи фиорди и кристалночисти води, които правят тази зона една от най-добрите за гмуркане и шнорхелинг в света.

 

В очарователната столица Мускат традиционната архитектура се редува със зашеметяващи плажове и оживени сукове, отразявайки миналото и настоящето на Оман.

Столицата Мускат

Разположена в подножието на планината Хаджар, Мускат граничи с Арабско море. Архитектурно градът се характеризира с типичен ориенталски Арабеско стил, с ниски къщички в бяло и пясъчен цвят. Небето е осеяно от минарета и куполи на градските джамии. За да навлезете в приказката, започнете с разходка по Muttrah Corniche (в тази зона се намира и най-добре зареденият сук на Арабския полуостров). Тук лесно могат да се намерят традиционни дрехи, бижута и подправки, а антиките и ръчно тъканите бедуински килими от занаятчийски работилници са задължителни за всеки турист.

Спиращата дъха голяма джамия Султан Кабус, която отвори врати през 2001 г. е задължителна спирка. С елегантно резбовани арки, които водят до двора, можете да влезете в огромната главна молитвена зала, изцяло декорирана в бяло, синьо и златно.

Заслужава си да планирате и посещение в Двореца Al Alam Royal в района на Стария Мускат. Срещу него се намират внушителните фортове Джалали и Мирани, на високо място около града и са сред най-отличителните му характеристики.

Любителите на природата ще останат очаровани от флората и фауната на Оман, както и някои вкаменелости във фантастичния природонаучен музей в Министерството на културното наследство в района на Ал Хувейр.

Екскурзии от Мускат

Wadi Walk - идеален избор за желаещите да се насладят на живописната красота на Оман. Обиколката започва с шофиране до чудното рибарско селце Курят и продължава към прелестния Wadi Shab. Възможно е да вървите до извора през буйни зелени насаждения от лимони, банани и фурми

Мускат през нощта – карайте по крайбрежната улица и първата ви спирка е оживеният сук Muttrah, чиито цветове ще ви върнат поне един век назад. След това се насладете на кратка разходка по нея с множество възможности за снимки – например великолепния, личен дворец Ал Алам на Н.В. Султан Кабус, чиито стил се доближава до този на португалските крепости от 16. век.

Пътеката на Джабал Ахдар – посетете крепостта с кръглата кула Nizwa. Шофирайте до красивото село Биркат Ал Ал Джебел Ал Ахдар, известно със своите плодове и овощни градини, типично разположени на тераси по склоновете на околните планини, които изобилстват от естествени извори и афлажни системи. Селата Saiq, Wadi, Бани Хабиб (селото на старите къщи) и Ал Айн изпъстрят околния пейзаж.

Големият каньон на Оман – посетете Форт Nizwa Round Tower, преди да продължите напред. Следващата спирка ще Ви отведе до Wadi Nakher, разположен в дълбините на най-дълбокият каньон.

Низва – старата столица на Оман

Красивият град Низва се намира в средата на спиращ дъха планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. През 6-7. век Низва е била столица и през вековете е успяла да запази облика и богатството на типичните сгради в омански стил. Внушителните сукове са едни от най-красивите и богати в страната, предлагащи десетки предмети изработени от дърво, глина и благородни метали, както и местни храни - месо, риба, плодове, зеленчуци и подправки. Петъците са отредени на големите пазари за добитък, където бедуини от близо и далече се стичат, за да купуват и продават камили и други животни.

Низва е известен и с красивата си архитектура и внушителна крепост високо над града. Нейната кръгла охранителна кула е с диаметър 45 метра и е с 34 метра по-висока, от което и да е друго укрепление. Днес е превърната в музей.

Низва е чудесна отправна точка за допълнителни пътувания, като например до старите села Тануф и Birkat Al Mawz. Селището Al Hamra е смятано за най-автентичното и непокътнато село в Оман, с живописни сгради и красиви къщи с цвят на охра. Бахла пък е добре познат древен град, известен с изключителните си майстори-грънчари и едноименната крепост - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

На кратко разстояние с кола се намира замъкът Jabrin, построен през 1670 г. като летен дворец на управляващия имам. Замъкът е напълно реставриран и сега е превърнат в музей, като помещава и специална зала посветена на Слънцето и Луната.

Вадите на Оман

Вади Ал Арбейеен - образуванa е от огромно дере в източната страна на планината Хаджар. На около 90 минути път от Мускат, красивата вада е заобиколена от множество скали.

Вади Бани Халид - разположена между пустиня и крайбрежие, тази вада е невероятно красива и обградена с плантации на фурми. Можете да се насладите на спокойно плуване в огромен естествен басейн, заобиколен от сурово дере и финикови палми.

Вади Хауър - това е впечатляващ водоем, който е слабо комерсиализиран. Течащите водопади, огромни и сякаш живи сини сладководни басейни, зашеметяващи скални образувания – това са само част от характеристиките на това място.

Вади Аш Шаб - сладките води на тази вада се спускат от планините и се сливат със солената морска вода. Можете да пресечете водите с лодка и да се разходите пеша сред варовикови дерета, останки от някога пресъхнала река.

Пустините на Оман

Пустинята Rub’ Al khali заема огромна площ на територията на Оман. Тази необятна пясъчна шир на арабски означава „Празната четвъртина“. Носи това име, защото се простира върху една четвърт от целия Арабски полуостров. Огромната площ е близо два пъти по-голяма от пустинята Виктория в Австралия и се намира отчасти в Оманския Султанат и отчасти в съседните Саудитска Арабия и Йемен. Това е една от малкото области на Земята, която не е напълно проучена и е наречена „Пустиня на пустините“ от изследователя Wilfred Thesiger. Тъй като обхваща северния регион на Дофар в южната част на Султаната, тя е достъпна от град Салала. Често туроператорите организират няколкодневни пътувания в района.

Пясъците на Шаркия - огромната пустиня, известна още и като пясъците Уахиба (това е името на местното племе) е разположена в сърцето на Оман. Навсякъде през деня дюните ѝ сменят цвета си от бяло, през жълто до червено. Само на два и половина часа път с кола от Мускат или Сур, тя е най-лесно достъпната пустинна зона в страната. Тя е подходяща за еднодневна екскурзия. Но за да усетите истинския дух на пустинята, останете два дни, пресичайки я цялата от север до юг и да завършите пътуването си с гледка към златните дюни, преливащи в Арабско море.

Още любопитни подробности за Оман както и организация на пътешествия може да откриете в сайта на туристическа агенция на Луксутур

luxutour.com