fbpx Гуруто на лоукост ТВ рекламата у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гуруто на лоукост ТВ рекламата у нас

Тази седмица за първи път у нас гостува Жан-Пол Трегер, създателят на концепцията за достъпна телевизионна реклама. Наричан революционер, заради модела ‚лоукост‘, който решава да прилага през 2004 година, днес харизматичният французин управлява едноименната френска рекламна агенция, която е най-големият купувач на оф-праймтайм телевизионно рекламно време.

Преди 10 години Жан-Пол Трегер установява, че рекламата е един от малкото сектори, в който не присъстват компании за нискобюджетни услуги. Той сравнява достъпната телевизионна реклама с принципа на ‚лоукост‘ полетите - без ненужни и паразитни разходи, само това, от което клиентът действително има нужда. С убеждението, че ниската цена не е синоним на евтино, нито на компромис с ефективността и качеството, Трегер решава да прокара този модел при телевизионната реклама, с годините става все по-скъпо да заснемеш клип и да закупиш рекламно време.

Нискобюджетната рекламна услуга има успех на пазари, където инвестицията в ТВ реклама е силно доминираща, каквато е и България. С навлизането у нас се предоставя достъп до телевизия на много марки, които досега са смятали, че не могат да си позволят тази медия. В крайна сметка ‚лоукост‘, означава „новаторството срещу традицията". Услугата привлича клиенти с нискобюджетно мислене, които се стремят към ефективност и спестяване. Жан-Пол Трегер споделя, че когато преди седем години стартира TVLowCost, предполага, че ще привлече основно малки компании, но първият клиент с договор е гигантът Юниливър, а след него кетчупът на HEINZ и джинсите WRANGLER.

Така за френската агенция половината от клиенти са нови на терена на ТВ рекламата, а другата половина са марки с традиции в телевизията, привлечени от подхода заради ефективността на разходите и творчески подход към клиповете. ‚Излъчванията през деня или в по-късните часове могат да са 6 и повече пъти по-евтини, а предаванията по това време често имат много по-фокусирана аудитория с по-основателни причини да гледат … и вие можете да натрупате чудесна „добавена стойност” към по-добрата ценова ефективност на такава стратегия. Докато болшинството рекламодатели се концентрират в най-гледаното време с голямата му аудитория и произтичащите от това изключително високи цени, TVLowCost използва много различни възможности за медиа купуване в националните телевизии извън прайм тайма с отлична ефективност”, обяснява Жан-Пол ‘.