fbpx Оптимизиране на бизнеса по време на криза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оптимизиране на бизнеса по време на криза

Оптимизиране на бизнеса по време на криза

Какво трябва да направя първо? Какво е добре и какво не за моя бизнес? Как да оцелея по време на криза? Как да продължа да бъда конкурентен? Къде да потърся отговорите? Паниката ме обхваща, какво да направя? Започнах да губя увереността си, как да я върна?
Скъпи читатели, това са често срещани въпроси, които Изпълнителните директори и собственици си задават през последните 6 месеца. Да, факт е, че финансовата криза засегна и нашите страни, но за да бъда откровен след дискутиране с различни бизнесмени осъзнах, че има два типа хора. Първият тип са отрицателно ориентирани, паникьосват се и се страхуват да предприемат някаква крачка. Те се впускат в крайни течения, като взимат погрешни решения или не взимат никакви решения. Тук спадат и собственици, които след години се връщат и се опитват да поемат контрол над всичко. Този тип хора по време на кризата са вцепенени от паника. Вторият тип хора са Управители и Собственици, които виждат във финансовата криза възможности за развитие на техния бизнес и дори растеж. Тези хора са положително настроени и не реагират на импулсите, напротив - те са спокойни и търпеливи. Това са хора, които излизат на “балкона” и от там придобиват глобалната картина на техния бизнес и неговите характеристики. Няма значение към кой тип спадате, когато нямате пари в брой по време на криза, вие срещате проблеми.

Раду Стънеску е роден 1967 г. в Букурещ и има 9-годишен опит в сферата на продажбите и 7 години в областта на Човешки ресурси в различни международни компании като Mars, Puratos, Unilever и Heineken. В периода между 2000-2005 г. в Unilever той отговаря за цяла Югоизточна Европа, а през 2006-2008 г е част от експертната комисия на Heineken във Виена.
Координирал е внедряването на различни проекти като изграждане на фирмена стратегия, редизайн на компанията и програми за организационно развитие и обучение.


Сега е подходящо време за всички компании да се преродят
Това означава за някои компании да се събудят, ако досега са спали, а за други компании да станат по-ефективни. Въпросът обаче е КАК? Един от отговорите е чрез организационно развитие. За много собственици или мениджъри то е свързано само с обучения, но това не е вярно. Организационното развитие е планиран процес, който трябва да покрива цялата организация и да бъде подкрепен от Топ мениджмънта, като спомага за увеличаване на ефективността, базиран е на взаимовръзките между стратегията, структурата, процесите, системите и фирмената култура. За да се приложи в практиката, трябва да има изграден ясен процес на консултиране, който се състои от:

 

 • Въвеждане.
 • Сключване на договор.
 • Диагнотистиране.
 • Обратна връзка.
 • Планиране на промяната.
 • Намеса.
 • Оценка.

Вече съм работил с различни компании, подпомагайки ги да се справят с кризата, посредством експертиза в организационното развитие. Нека споделя с вас основните стъпки, които една компания трябва да следва.

1. Провеждане на организационно диагностициране
Това е първата стъпка, която всеки собственик, управител или консултант трябва да направи, за да определи моментната ситуация на компанията. За съжаление много хора взимат решения без да разбират моментното състояние на компанията.
Пълната организационна диагностика включва
4 основни фази:

 • определяне на организационната структура;
 • изграждане на процес за оценяване;
 • осигуряване на добри управленски практики;
 • определяне на приоритети за реализиране на организационните промени.

Диагностиката може да се провежда на различни нива в рамките на организацията, както на индивидуално, така и на групово или корпоративно

СПИДИ АКАДЕМИ ООД е консултантска компания предлагаща решения за оптимизиране на бизнеса. Сред основните услуги на компанията са организационно диагностиране, внедряване оценка на представянето, моделиране на фирмата и организиране на разнообразни обучения в бизнес сферата.
Повече подробности на: www.speedyacademy.com

2. Организационни взаимовръзки
Те са трансформиращо средство, което подпомага компаниите да променят своя начин на работа. Някои типични примери са преосмисляне на фирмената стратегия, ре-дизайн на фирмените механизми (включително процеси и системи), моделиране на структурата, оптимизиране на разходите и развитие на компетенции в Човешките ресурси (като знание, умения и поведения). Тъй като компанията е отворена система трябва да сме внимателни, когато променяме взаимовръзките, защото те взаимно си влияят. Ето и някои критични фактори, които да вземете предвид, когато работите с взаимовръзките във вашата организация.

 • като консултант / мениджър вие трябва да имате практическия опит да вършите това;
 • трябва да има както ясно желание, така и пълна подкрепа, от страна на Борда на директорите / собствениците да използват тази експертиза.
 • не възприемайте организационното развитие като хапче, което да реши проблемите в краткосрочен план - отнема време да се видят реалните резултати.
 • през цялото време всички взаимовръзки трябва да са свързани със стратегията, структурата, процесите, системите и хората. В противен случай можете да подобрите нещо и в същото време разрушите друго.

Ако се интересувате как да приложите някои от тези неща в практиката, ви каним да присъствате на нашата отворена бизнес симулация, която ще се проведе от 21 до 23 октомври 2009 г. в гр. Пловдив и от 4 до 6 ноември в София.
Повече информация на: www.speedyacademy.com
Тел. 02 / 9175566
email: office@speedyacademy.com