fbpx Орлов поглед към Родопите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Орлов поглед към Родопите

Всички знаем, че орловият поглед вижда от високо с най-малки подробности. Тъй като няма как полетим на орловите крила, то поне за малко можем да се насладим на орлова гледка, която във всеки сезон на годината е впечатляваща.

Това е панорамната площадка „Орлово око“, която се намира над с. Ягодина и е място, което трябва да се посети. За да усетите истински красотата на мястото, препоръчвам да се изкачите пеша.

Има няколко пътеки, но препоръчвам тази, която започва точно зад х-л Мурсал, където има и паркинг. Качването не е лесно, защото е стръмно, но се вие и особено в летните месеци е добре да тръгнете още към 8ч., докато е още хладно. Ще ви трябва около час и половина за изкачването. Носете си вода, защото никъде по пътя, както и горе няма. Хубавото е, че в първата половина на пътеката има дървета, под чиито сенки можете да отпочивате, докато погледът се рее. За сметка на активния, натоварващ туризъм, ще бъдете възнаградени с картини, достойни за световна изложба. 

Когато стигнете до върха (вр.Свети Илия, 1563 м.) ще видите пълната красота на Буйновското ждрело, ридовете на Родопите, а при хубаво време дори Рила и Пирин. Под краката ви се вие като черта пътят, който малко по-рано сте минали с колата.

Панорамната площадка „Орлово око“ е единствената по рода си в България. Въпреки, че е на височина 670 м (по отвес), конструкцията е здрава, проектирана, да издържа до 3 тона товар. Изградена през 2009 г. от туристическо дружество „Родопея“, с. Ягодина със средства, събрани от входните такси на Ягодинската пещера.

Ако катеренето по баири не ви е любимо или не се препоръчва по здравословни причини, може да се качите до площадката с открит джип за около 25 минути. Причакват ви още на разклона за с. Ягодина.