fbpx Отбелязваме Деня на Земята на 22 април | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отбелязваме Деня на Земята на 22 април

Водеща снимка
Да

Отбелязваме Деня на Земята на 22 април

В Международния ден на Земята природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”, която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.

Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възстановяване: в резултат ¾ от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена. По данни на доклада на WWF „Жива планета“ 2020, човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век.

Един от застрашените видове в България е кафявата мечка, чиято численост намалява прогресивно през последните десет години. Затова WWF изготви научно-базирана програма за опазване на вида, както и за превенция на конфликта човек-мечка във високопланинските населени места. В тази връзка WWF планира да работи тясно с местните общности, търсейки дългосрочни решения.

Важна част от програмата е опазването на местообитанията на мечката – старите гори – от нерегламентирана човешка намеса. WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции. Акцент в програмата е и сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Каузата за опазването на мечките привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те се включиха в кампанията и дариха изкуството си в полза на опазената природа и грижата за мечките у нас.